Hopp til innhold

Har laget digitale treningsprogram for risikogrupper

Digitale løsninger blir nå brukt for å holde pasientgrupper i risikosonen i aktivitet under koronakrisen.

Hjemme i stuen sin på Årnes i Nes kommune trimmer lungesyke Marit Nicholson foran PC-en. En fysioterapeut og to idrettspedagoger veileder henne fra gymnastikksalen på LHL-sykehuset ved Gardermoen.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke er en av organisasjonene som overfører treningsprogrammer over nettet direkte til flere tusen medlemmer.

Treningsinstruktører ved LHL-sykehuset på Gardermoen trener hjerte- og lungesyke direkte via nettet.

Idrettspedagoger og fysioterapeuter ved LHL-sykehuset på Gardermoen spiller inn treningsvideoene som brukerne kan ta inn direkte i egen stue.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Dette er veldig bra. Øvelsene er tilpasset oss som er hjerte- og lungesyke. Jeg kjenner at jeg får bedre pust, sier Nicholson.

Hun er blant annet rammet av Pulmonal hypertensjon. Det betyr at hun har for høyt trykk i lungepulsåren.

Rehabilitering på vent

Hver uke pleier LHL å samle rundt 10.000 medlemmer til trening i gymnastikksaler og svømmehaller rundt om i landet, men 12. mars innførte regjeringen tiltakene som satte en stopper for dette og all annen trenings- og rehabiliteringsviksomhet i kommuner og organsisasjoner. Dermed ble mange kronisk syke plutselig uten et livsviktig aktivitetstilbud.

Det ville LHL gjøre noe med, og løsningen ble altså et digitalt treningsprogram.

Trenerne på LHL-sykehuset lager treningsprogram som medlemmene kan følge direkte på nett.

Treningsprogrammene som nå overføres digitalt har ulik vanskelighetsgrad. På den måten dekker de alle behov.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Medlemmene våre kan ta det inn via Facebook. Vi sender det også ut gjennom nyhetsbrev. I tillegg får alle en SMS med en lenke til programmet. Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier kommunikasjonssjef Martin Steen i LHL.

Den første treningsøkten ble lastet ned av 7.000 medlemmer. Det er han storfornøyd med.

400.000 nordmenn lever med en kronisk lungesykdom. Nærmere 60.000 blir hvert år behandlet på sykehus for hjertekrampe, hjerteinfarkt og hjertesvikt, alt sammen ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Også for kreftpasienter

Men også kreft rammer mange - rundt 30.000 hvert år. Nå har stiftelsen Aktiv mot kreft gjort det samme som LHL. De har laget et digitalt treningsprogram for kreftpasienter, som på grunn av korona-krisen ikke lenger kan trene sammen på de 16 pusterommene som i dag er etablert ved norske sykehus.

– Nå har vi startet et digitalt pusterom. Dette er treningsøkter i full lengde. Tjenesten er gratis og ligger på våre hjemmesider, sier daglig leder i Aktiv mot kreft, Helle Aanesen.

– Livsviktig trening

Overlege Jostein Grimsmo ved LHL-sykehuset mener at treningsprogrammet som blant andre hjerte- og lungesyke nå kan trene til på nett er livsviktig.

Overlege Jostein Grimsmo ved LHL-sykehuset på Gardermoen.

Overlege Jostein Grimsmo sier det er viktig for hjerte- og lungesyke å følge treningsprogrammene på nett i disse korona-tider.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Vi har lange ventelister når det gjelder rehabilitering - alt den enkelte gjør på egen hånd mens han eller hun venter på rehabiliteringsplass, øker livskvaliteten til denne risikoutsatte gruppen, sier han.

Grimsmo frykter en svekket folkehelse som en følge av korona-utbruddet.

– Ja, det kan bli resultatet - både fordi mange lett kan bli mer passive enn de burde være, og fordi de ikke får nødvendig oppfølging siden mye av helsetjenetene går til covid 19-pasienter. Mangel på oppfølging kan bety tilbakefall av sykdom, sier Grimsmo.

– Stoler på myndighetene

LHL får mange tilbakemeldinger fra urolige medlemmer, men ensomheten og isolasjonen er er nok den største utfordringen for denne gruppen akkurat nå, mener Martin Steen.

Gjennom treningsvideoene håper han at de fortsatt kan kjenne på et fellesskap.

Marit Nicholson trener hjemme i sin egen stue på Årnes i Nes kommune.

Marit Nicholson benytter seg av det digitale treningsprogrammet så ofte hun kan. Hun setter av en halvtime hver gang. Og hun kjenner at det hjelper.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Marit Nicholson på sin side er ikke så veldig urolig.

– Jeg tar vare på meg selv og trener så mye jeg kan her i stua, sier hun.

– Du er ikke redd?

– Nei, jeg beskytter meg. Det er bare meg, familien og bikkja. Dessuten stoler jeg på våre politikere og helsemyndigheter - at de har kontroll på denne krisen.

AKTUELT NÅ