Har ikke råd til nye sykehjemsplasser

Kommunene har ikke råd til å ta i mot de nye sykehjemsplassene som regjeringen vil gi dem.

Nestleder i KS, Bjørg Tysdal Moe

Sykehjemsplassene blir for dyre i drift, mener nestleder Bjørg Tysdal Moe i KS.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Regjeringen foreslår å bevilge 222 millioner kroner som investeringstilskudd til 2000 heldøgns omsorgsplasser i kommunene neste år.

Les: Lover 2000 nye sykehjemsplasser

Dette vil bare gi kommunene enorme lån og store utgifter som det ikke er tatt høyde for i statsbudsjettet , sier nestleder i Kommuneorganisasjonen KS, Bjørg Tysdal Moe.

– Når kommunene skal investere i nye sykehjem og omsorgsboliger, er det for det første et lite tilskudd fra staten som gjør at de fleste må belåne på investeringen, og så får man en økt driftsutgift som det ikke er rom for i dette statsbudsjettet, sier Moe.

Les: Færre sykehjemsplasser i fjor

– For dyr gave

Hun mener det blir altfor dyrt for kommunene å få nye sykehjemsplasser slik helseminister Anne Grete Strøm Erichsen nå vil.

Hennes mål er full sykehjemsdekning for alle som trenger heldøgns omsorg innen 2015. Kommunene vil ikke ha en slik gave, sier Moe.

– Det kan bli en for dyr gave for kommunenorge. Selv om de ser et behov, så ser de at vi ikke kan investere i noe som fordrer så mye i driftsutgifter, sier hun.

Les også: – Kommunene må sette på bremser

– Må finne løsninger

Skal helseministerens ønske bli virkelighet må regjeringen ta en prat med kommunene, sier Jan Davidsen, leder i Fagforbundet.

– I en dialog mellom KS og regjeringen vil man prøve å finne løsninger på det, fordi det er regjeringen selv som har satt målet med å få flere sykehjemsplasser. Hvis det viser seg å være umulig for dette budsjettet, må man helt sikkert finne løsninger på det., sier Davidsen.

Totalt utgjør budsjettforslaget for helse- og omsorgsdepartementet 13 prosent av de samlede utgiftene på statsbudsjettet for 2011.

Les: Slik påvirker statsbudsjettet deg
Les: Alt om statsbudsjettet 2011

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger