Har ikke kapasitet til å stanse menneskesmuglere på Facebook

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) reagerer på at menneskesmuglere selger pakketurer til Norge på Facebook, men lar det være opp til folk flest å stanse dem. – Vi har ikke kapasitet til å følge opp, sier han.

Jøran Kallmyr

REAGERER ETTER NRK-OPPSLAG: Statssekretær Jøran Kallmyr har fått departementet til å imøtegå informasjonen om at veien til Norge er åpen, som er postet på åpne Facebook-grupper der menneskesmuglere tilbyr reiser via Russland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På kort tid fant NRK en rekke åpne Facebook-grupper der menneskesmuglere selger turer til asylsøkere, der det blant annet selges «pakketurer» til Norge via Russland.

På gruppene skriver menneskesmuglerne at veien til Norge er åpen og at de som ønsker det, kan få oppholdstillatelse.

Rykker inn på menneskesmugler-sider

Det har fått statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til å reagere.

Justisdepartementet rykker nå inn på de fire Facebook-gruppene NRK har funnet frem til med følgende informasjon:

  • Norge har introdusert grensekontroll for å forhindre mennesker uten reisedokumenter fra å komme inn i Norge
  • Norge avviser asylsøknader fra mennesker som har bodd i Russland.
  • Norge vil bytte ut kontantbetalinger med betalingskort man bare kan kjøpe mat med. De som får mat på asylmottaket vil ikke lenger motta penger.

Har ikke kapasitet til Facebook-søk

– Vi går ut med disse gruppene for å forhindre folk fra å bli lurt. Vi kan ikke se på at folk blir satt i gjeld for å komme til Norge, og så får avslag, sier Kallmyr.

Han innrømmer at det skal mer til enn å forhindre menneskesmuglere.

Men Justisdepartementet kommer likevel ikke til å jobbe aktivt med å oppsøke grupper på Facebook og advare dem som vurdere å kjøpe turer fra menneskesmuglere.

– Asylforvaltningen har nok med å saksbehandle saker, og departementet jobber på spreng med å finne innstrammingstiltak. Vi mangler folk, og vi mangler tolker på grunn av det store antallet asylsøkere som har ankommet, sier Kallmyr.

Oppfordrer alle til å finne grupper

Nå oppfordrer han folk flest til å ta på seg ansvaret.

– Det er krevende å finne disse gruppene og vår kapasitet er sprengt. Derfor oppfordrer jeg alle til å prøve og finne slike grupper og lenke til regjeringens informasjon, som gir et annet bilde av Norge enn det menneskesmuglerne prøver å selge, sier Kallmyr.

Flere nordmenn har allerede gått inn på menneskesmuglernes grupper, der de blant annet har postet disse beskjedene:

«Do NOT come here! You are not wanted or needed.»

«Norway is closed.high security on ever border!!»

Kallmyr oppfordrer alle til å lenke til informasjonen som ligger på departementets egen Facebook-side «Stricter asylum regulations in Norway».

Ny kampanje fra regjeringen

REGJERINGEN PÅ FACEBOOK: Ved hjelp av denne Facebook-siden håper regjeringen å nå ut til asylsøkere, som ofte bruker Facebook for å finne reiseruter til Europa.

Foto: Skjermdump

– Forverrede kår brukes som avskrekking

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier det i utgangspunktet er positivt at feilinformasjon fra menneskesmuglere blir korrigert.

– Men vi mener at departementet kunne fått bedre frem at personer som har behov for beskyttelse kan få asyl i Norge. Det er trist at forverrede vilkår for personer som bor i asylmottak brukes som avskrekking, skriver rådgiver Mari Seilskjær i en e-post.

SISTE NYTT

Siste meldinger