Har ikke bedt USA stanse overvåkingen

Hverken Justisdepartementet eller Utenriksdepartementet har bedt amerikanerne stanse etterretningsvirksomheten på norsk jord.

Video Har ikke bedt USA stanse overvåkingen

Hverken Knut Storberget i Justisdepartementet eller kollegene i Utenriksdepartementet har bedt amerikanerne om å stoppe virksomheten sin.

Til tross for at norske myndigheter fikk vite om påstandene om ulovlig overvåking gjort av ansatte ved den amerikanske ambassaden allerede før TV 2 sendte sin sak onsdag, har ennå ingen bedt amerikanerne om å avslutte virksomheten.

Marte Lerberg Kopstad, Utenriksdepartementet
Foto: NRK

– Vi forutsetter at alle ambassader i Norge følger norsk lov, også den amerikanske. Utover det har vi i denne saken bedt om ytterlige avklaringer, er svaret fra Utenriksdepartementet på hva de har bedt amerikanerne gjøre.

Så svaret er nei på spørsmålet om norske myndigheter har bedt dem om å stoppe?

– Vi har bedt amerikanerne om mer informasjon. Vi ønsker ikke å gå i detalj om hva vi diskuterte i det møtene, sier Kopstad til NRK.

Onsdag fortalte TV 2 Nyhetene historien om at USAs ambassade har bygget opp en egen etterretningsgruppe som overvåker norske borgere. Gruppen skal ifølge TV 2 ha bestått av 15 til 20 personer og de skal ha drevet overvåking 24 timer i døgnet.

Les: – Politi overvåket nordmenn for USA
Les: Avviser ulovlig overvåkning i Oslo

USAs utenriksdepartement påstår at virksomheten har vært klarert med norske myndigheter, men hverken Utenriksdepartementet og Justisdepartemenet kan finne spor av noen slik klarering.

USAs ambassade i Oslo
Foto: NRK

Har ikke fått beskjed om avvikling

Både Utenriksdepartementet og Justisdepartementet sier til NRK at de ikke kjenner til opplysningene om at USA skal ha stanset overvåkingen, slik VG meldte tidligere i dag.

– Jeg er ikke kjent med at amerikanerne har erklært dette, og jeg forstår det også slik at heller ikke utenriksministeren har den oppfatningen, sier justisminister Knut Storberget.

Inntil nylig har det virket som lite ble gjort fra politiets side i saken, men fredag kveld kunne Riksadvokaten melde at de nå starter ettersforskning.

Les: Pensjonerte politifolk kan få status som mistenkte

Fram til da hadde politiet sagt at de ventet på en redegjørelse fra Knut Storberget om hva som er gjort og hvem som visste hva. I dag bekrefter justisministeren at hans departement ikke har bedt amerikanerne stanse den ulovlige overvåkningen etter at den ble kjent.

Turid Thommassen, Rødt-leder
Foto: NRK

– Justisdepartementet har ikke hatt noen bilateral kontakt med den amerikanske ambassaden. Det er det Utenriksdepartementet som har hatt, sier Storberget og viser til kollega Jonas Gahr Støre og hans departement som heller ikke kan bekrefte at noen slik beskjed er blitt formidlet.

Ville presse fram etterforskning

I et forsøk på å presse påtalemakten på banen anmeldte partiet Rødt i dag tre navngitte polititjenestemenn, og flere anonyme for ulovlig overvåkning til Riksadvokaten.

– Så vidt vet er det ikke blitt gjort noe for å sikre bevis. Det må nå gjøres noe med det, og vi frykter at bevis har blitt borte på veien, sier Rødt-leder Turid Thommassen.

Rødt mistenker flere av deres medlemmer kan være ulovlig registrert og havnet i amerikanske registre

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger