Har hodepine flere ganger i uka, mobil og stress er årsaken

Hver tredje tenåringsjente har mye hodepine, viser undersøkelser blant flere tusen ungdommer. – Jeg får det hvis det er mye skolearbeid på en gang. Jeg blir nervøs og det tar over hodet mitt, sier Id Skrivarhaug (16).

Hodepine blant ungdom

1.-klassingene Stefan Osnes, Id Skrivarhaug, Thomas Klitzing og Nanna Nilssen mener stress og mobilbruk fører til hodepine

Foto: Marit Gjellan

«I hvert fall en gang i uka», «hver tredje dag», «jeg pleier vanligvis å ha det, egentlig», svarer 1.-klassingene på Oslo Handelsgymnasium når vi spør hvor ofte de har vondt i hodet.

Ungdom og hodepine

Venninnene Maria Flo Mohagen og Kristine Lippestad har hodepine en gang i uken eller mer.

Foto: Marit Gjellan

– Jeg har ofte vondt i tinningen. Hvis det blir veldig ille kjenner jeg et press i hodet, sier Kristine Lippestad. Hun har hodepine hver tredje dag og har vært til lege, uten at legen vant noe unormalt.

En av tre har hodepine

I en studie ble hodepine blant 8000 tenåringer i Nord-Trøndelag kartlagt. 29 prosent av jentene fortalte at de ofte hadde hodepine. Av de hadde nesten halvparten hodepine minst en gang i uka.

John-Anker Zwart

Hodepineforsker John-Anker Zwart ser en økning i hodepine blant norsk ungdom de siste 20 årene. – Årsaken vet vi ikke sikkert, sier han.

Foto: Hans Otto Engvold

For guttene var tallet lavere. 15 prosent fortalte at de hadde hodepine. Litt under halvpartene av dem rapporterte om smerter en gang i uka eller mer.

– Det stykker jo opp din oppmerksomhet. Det gjør at for dem som har dette ofte er det vanskelig å følge normal skolegang, sier hodepineforsker John-Anker Zwart, som forklarer kjønnsforskjellene med hormonforskjeller.

– For mye skole og lite søvn

– Hodepinen kommer ofte av skole. Når du har mye skole blir du sittende oppe til langt på natt, så må du opp igjen tidlig neste morgen. Du går rundt og tenker på skolearbeidet hele dagen, sier Skrivarhaug og støttes av vennene Nanna Nilssen og Stefan Osnes.

1.-klassingene jobber for å få gode karakterer i de avsluttende fagene for å komme inn på det studiet de vil.

Osnes mener dessuten mobilbruk og inneklimaet på skolen har skylden for at han innimellom har hodepine tre ganger i uken.

– Jeg føler det er dårlig luft i klasserommet. Noen ganger bruker jeg også mobil sent på kveldene. Da får jeg ikke sove så godt og så får jeg hodepine dagen etter.

Barnelege Johan Henrik Hagelsteen er bekymret for tenåringenes skjermbruk.

– De er tilgjengelige på data og mobil 24 timer i døgnet. Da får ikke hjernen den hvilen den trenger, sier han.

Puster for å unngå hodepine

Etter Kristine Lippestad fant ut at det ikke var noe galt med hodet, har hun fått hjelp av osteopat.

– Når jeg har en stressende dag, kanskje vondt i hodet, har jeg begynt å legge meg ned og puste dypt ned i magen. Jeg synes det hjelper litt, sier Lippestad.

SISTE NYTT

Siste meldinger