Vil la kystvakten promille-teste båtførere

Promillekjøringen til sjøs ble nesten borte i Sverige etter at kystvakten fikk større myndighet. Nå bør det samme gjøres i Norge, mener stortingspolitiker.

Kystvakt

Kystvaktsjef i region sør, Yngve Kristiansen, sier de er villige til å utfører rutinekontroller av småbåter slik det gjøres i Sverige.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Siden i fjor har den svenske kystvakten fått utvidet myndighet og kan nå utføre promillekontroller uten politiets tillatelse.

– Mye bedre sikkerhet

– Sikkerheten til sjøs har blir veldig mye bedre etter at Kystvakten startet med rutinekontroller av småbåter, sier Gunnar Philipsson i Sveriges Kystvakt.

Kystvakten i Norge kan ikke gjennomføre rutinekontroller på småbåter under 15 meter. Da må de ha anmodning fra politiet.

Slik var det også i Sverige inntil i fjor. Så lenge båten kan kjøre over 30 knop kan man nå bli stoppet når som helst.

– Promillekjøringen har nærmest opphørt. Ordningen har vært kun positiv og jeg synes absolutt man burde forsøke noe lignende i Norge, sier Philipson.

Anne Marit Bjørnflaten

Anne Marit Bjørnflaten (Ap) mener kystvakten i Norge burde få utvidet myndigheten sin til å kunne utføre rutinekontroller av småbåter i Norge.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

LES: Ikke flere kontroller på sjøen

LES: Nå vil alle ha disse vestene

LES: Politiet tror ikke flere kontroller vil fjerne ukulturen til sjøs

Mangler ressurser

Etter to alvorlige båtulykker i Vestfold forrige uke, har mange sagt at synlighet og holdningsendringer må til for å få ned ulykkesstatistikken. Men politiet i Norge sier de mangler ressurser til havs.

– Når Sverige har så god erfaring med at kystvakten gjør en del av politiets jobb bør man prøve ut samme ordningen her, mener Arbeiderpartiets Anne Marit Bjørnflaten i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

I Norge må kystvakten få anmodning fra politiet for å ta slike kontroller.

– Kystvakten bør brukes til å gjennomføre flere farts- og promillekontroller til sjøs, uten å måtte ha politiets anmodning, sier Bjørnflaten.

Hun sier hun vil ta saken videre til den politiske ledelsen i justidepartementet.

Kystvakten er villig

Kystvaktsjef i region sør, Yngve Kristiansen, sier de med glede tar flere kontroller dersom de får utvidet myndighet.

– Vi har både kompetanse og kapasitet til å ta disse kontrollene slik de gjør i Sverige, sier Kristiansen.

– Det er seilingsdøgn tilgjengelig for å si det slik. Men det må en politisk avgjørelse til om hvorvidt vi skal gjøre det, og om det bli midler til det. Vi støtter oss på de instruksene vi får fra sentralt hold, sier Kristiansen.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men skriver følgende i en e-post:

«Det er etter Kystvaktloven ikke noe i veien for at Kystvakten utfører promillekontroll av småbåter. Dette krever imidlertid anmodning fra vedkommende politimester i det enkelte tilfelle».

Og det er nettopp denne anmodningen som står i veien for at kystvakten kan utføre rutinemesside promillekontroller på småbåter.

Politidirektoratet ønsker heller ikke å kommentere saken overfor NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger