– Ett prosentpoeng økning er altfor dårlig, sier barneombud Anne Lindboe.
I en spørreundersøkelse Ipsos har gjort for ombudet, svarer 40 prosent av elever i landet at helsesøster er så ofte på skolen at «det bare er å stikke innom», 30 prosent sier helsesøster «ikke er tilgjengelig», og resten «vet ikke».
BEKYMRET: Barneombud Anne Lindboe frykter barn som blir mobbet, slått hjemme eller sliter psykisk ikke blir oppdaget, hvis det ikke er helsesøster tilgjengelig på skolen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixResultatet er det samme som da de spurte for fire år siden, men på de fire årene har regjeringen brukt en milliard på å bedre tilbudet.
– Da har man ikke vært målrettet nok. Her er det brukt mye penger, men kommunen har brukt det på andre ting, samtidig som helsesøstertjenesten har fått flere oppgaver, sier Lindboe.
– Kan gå ut over skolen
Videregående-elevene Aiza (17) og Martine (17) står utenfor døra til helsesøster på Bergeland videregående skole i Stavanger. På skiltet står det «opptatt».
– Det gjør det ofte, og det er derfor jeg skulle ønske hun var her oftere, sier Aiza.
Skolen huser rundt 800 elever. Etter Helsedirektoratets anbefalinger burde det vært helsesøster her hver dag, men det er det ikke.
– Det er dager hun ikke er her og det er dumt, for det kan hendet det er akkurat den dagen vi trenger henne, sier Martine.
Aiza fortsetter.
– Det kan gå ut over skolen og læringen hvis du ikke får snakket om det du trenger hjelp til.
Til tross for regjeringens milliardbevilgning til norske kommuner, mangler Stavanger fire helsesøstre i den videregående skolen og 13 i barneskolen. I hele Norge mangler rundt 300, ifølge en oversikt NRK har fått fra SSB.
Ikke i mål
– Tall fra kommunene viser at bemanningen i helsesøstertjenesten ikke stiger som forventet med tanke på de økte bevilgningene til tjenesten, sier avdelingsdirektoratet i Helsedirektoratet Elle Margrete Carlsen.
Siden 2014 er det kommet til over 300 nye helsesøsterstillinger, men Helse- og omsorgsdirektoratets mål er nesten det dobbelte.
VIL HA FLERE: Statssekretær i Helse og Omsorgsdepartementet Maria Jahrmann Bjerke håper kommunene bruker pengene de får på helsesøstre fremover.
Foto: RegjeringenStatssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Maria Jahrmann Bjerke (H) er ikke fornøyd med tilbudet på norske skoler ennå.
– Vi er ikke i mål. Barneombudets undersøkelse viser at det fortsatt er mange elever som sier de ikke har en helsesøster å gå til, og det er ikke bra. Vi vet at det er spesielt viktig at barn og unge får tidlig hjelp.
Tror på bedring
Regjeringen tror mer satsing på barn og unges psykiske helse fremover vil bedre helsesøstertilbudet i kommunene, men Barneombudet vil ha forsikringer.
– For å få til det, tror jeg ikke det er noen vei utenom å øremerke pengene. Skolehelsetjenesten er altfor viktig til at kommunene kan velge det bort.