NRK Meny
Normal

Håper på tiltak mot arbeidsledighet

Både LO og NHO har store forventninger til regjeringens arbeidsmarkedstiltak, når revidert nasjonalbudsjett legges frem i dag.

Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund

FORVENTNINGER: Både Gerd Kristiansen (LO) og Kristin Skogen Lund (NHO) er spente på fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I april hadde NAV registrert 85.500 helt arbeidsledige. Det er særlig oljeindustrien som er rammet.

Når finansminister Siv Jensen presenterer revidert nasjonalbudsjett klokken 11 i formiddag, er det flere som håper at Regjeringen har satt av penger til arbeidsmarkedstiltak.

Konkrete tiltak

– Jeg forventer at Regjeringen nå kommer med tiltak som monner. Vi må klare å koble de ledige hendene der ute med uløste oppgaver i samfunnet, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NRK.

NHO-leder Kristin Skogen Lund sier det er viktig med konkrete tiltak som virker umiddelbart for de delene av landet som er hardest rammet, altså sør- og vestlandet.

– Det kan være offentlige prosjekter som skaper arbeidsplasser, og så må vi vurdere lønnstilskudd for å sikre inkludering i arbeidslivet for dem som har stått utenfor i lang tid, sier Lund.

– Sikre kompetansen

Kristiansen mener det også må bevilges penger til kompetanseheving av arbeidsstyrken.

– Vi må ruste dem for framtida med å tilrettelegge, slik at folk får fullført videregående skole, sånn at folk får tatt tilleggsutdanning og kvalifisere seg inn i andre jobber, sier Kristiansen og viser til Spania som et skrekkeksempel.

– De mistet en hel generasjon unge mennesker, nettopp fordi folk gikk ut i jobb før de hadde fullført utdanningsløpet. Så stod de der ribba når de ble ledige, sier Kristiansen.

Fra før er det kjent at regjeringen skal sørge for 1000 tiltaksplasser hver måned i neste halvår for å motvirke veksten i arbeidsledigheten.

– Tiltaksplasser er viktig, men det aller viktigste er å skape arbeidsplasser uten at du trenger å ha tiltaksmidler, altså faktisk lønnsomme arbeidsplasser som bringer penger inn og ikke ut av statskassen, sier Lund.

– Må levere

Regjeringen vil trolig også utvide permitteringsordningen, men Lund tror ikke det vil binde opp arbeidskraft som kunne vært brukt til nyskapning.

– Det er ikke så mange bedrifter som etterspør lange permitteringer, men det er noen nøkkelbedrifter i viktige næringer hvor dette er avgjørende for å ha nok kompetanse for fremtidige store oppdrag. For dem er det viktig, og derfor mener vi det er riktig det de nå gjør, sier Lund.

Både Lund og Kristiansen håper Regjeringen leverer de tiltakene som trengs i dag.

– Hvis ikke ville det vært en ansvarsfraskrivelse som ikke savner sidestykke. Vi laster dem ikke for lave oljepriser eller konjunktursvingninger, men det er de som sitter med verktøyene for å motvirke ledigheten, for å få opp sysselsettingen i samfunnet vårt, sier Kristiansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger