Hopp til innhold

Håper på tiggeforbud i Sverige i 2018

Allerede til neste år håper det svenske partiet Moderaterna å få innført et tiggeforbud i vårt naboland.

Ulf Kristersson speaks after being elected as a new leader of the Swedish liberal-conservative Moderate Party during a party meeting in Stockholm

Å tigge på gaten kan bli forbudt i Sverige hvis et flertall av politikerne i Riksdagen kan overbevises. Moderatarnas leder Ulf Kristersson håper flere partier følger etter.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Moderaterna stemte i dag for et forbud mot tigging i Sverige etter en debatt i partiet. Moderaterna som tilsvarer Høyre her i landet vil straffe tiggere med bøter. Sverigedemokraterna ønsker også et tiggeforbud, og nå håper de to å få med seg Socialdemokraterna på å innføre et forbud i Sverige til sommeren, melder Aftonbladet.

Flertall for forbud

Meningsmålinger viser at det har vært en bevegelse fra et mindretall til et flertall for et forbud på de siste tre årene, ifølge svenske aviser.

Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin sier at Socialdemokratene og flere andre partier er på gli i dette spørsmålet.

– Statsminister Stefan Løfven fra Socialdemokraterna har sagt at han vil dele ut lisenser til tiggere for å begrense problemet. Jeg tror vi nærmer oss et forbud i Sverige fordi flertallet av folket mener det, sier Aftonbladets Lena Mellin.

Er på gli

Til Expressen uttaler Åsa Regnér,den svenske ministeren for barn- eldre og likestilling seg

Hun sier at regjeringen ikke har noe forslag om forbud, men at hun er: "beredd att lägga fler förslag om det behövs".

Dette tolkes av Moderaternas talsperson Tomas Tobé som at partiet er på gli.

Til Aftonbladet sier talsperson Tomas Tobé at tigging ikke er noen vei ut av fatigdom, men heller fører til at mennesker blir utnyttet til for eksempel prostitusjon.

Skal bøtelegges

Moderaternas talsperson sier at det ikke vil bli snakk om noen alvorlig straff for å tigge. Det skal ilegges bøter til de som bryter tiggeforbudet om det blir innført i Sverige, ifølge Tomas Tobé.

Ungdomsorganisasjonen til Moderaterna var av dem som stemte imot forslaget som ble vedtatt av partiet i dag.

Forbud Norge

I Norge er det kun få kommuner som har forbud mot tigging. Regjeringen har foreslått å forby organisert tigging i Norge. Etter at Senterpartiet trakk sin støtte, er det ikke lenger flertall på Stortinget. Lillesand, Os og Sola er i dag blant kommunene med tiggeforbud. Arendal opphevet sitt forbud 30. april.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ