Hopp til innhold

Håper på større vilje til å løse Martine-saken

Med en ny regjering på plass håper faren til drepte Martine Vik Magnussen at norske myndigheter vil legge større press på Jemen, hvor den mistenkte i drapssaken trolig befinner seg.

Martine Vik Magnussen

Natt til 14. mars 2008 ble Martine Vik Magnussen funnet drept i London i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdhulak bodde.

Snart seks år etter Martine Vik Magnussen ble funnet drept ved Regent's College i London, er mannen som er siktet for drapet ennå ikke avhørt.

Britisk politi har etterlyst Farouk Abdhulak via Interpol, men britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen.

Under ledelse av den forrige regjeringen mente Utenriksdepartementet (UD) at de brukte store ressurser på Martine-saken, men at det er opp til britiske myndigheter å få stilt Abdhulak til ansvar i Storbritannia.

Ba om møte med UD

Odd Petter Magnussen og etterforskningsleder Jessica Wadsworth

Odd Petter Magnussen tok initiativ til møtet med UD etter regjeringsskiftet.

Foto: Westerlund, Åsa / SCANPIX

Martines far, Odd Petter Magnussen, ønsker et sterkere engasjement fra norsk side. Han mener norske myndigheter bør henvende seg direkte til jemenittiske myndigheter.

Etter regjeringsskiftet i fjor høst ba Magnussen om et møte med UD. Dette møtet finner sted hos UD i dag. I tillegg til utenriksminister Børge Brende (H) vil justisminister Anders Anundsen (Frp) og Åse Michaelsen (Frp) være til stede.

– Det var jeg som tok initiativ til møtet. Jeg mener norske myndigheter må jobbe langt mer aktivt med saken, ikke bare overlate den til Storbritannia, sier Magnussen til NRK.

Han har ennå ikke sett noen endringer i måten UD arbeider med saken på etter regjeringsskiftet.

– De må rette fokus mot Jemen, sier han.

Positiv inngang

For ett år siden tok Åse Michaelsen initiativ til et møte med Scotland Yard og den britiske etterforskningslederen.

Da mente norske myndigheter hadde vært altfor tafatte i sitt arbeid med saken.

I forkant av møtet hos UD har Michaelsen uttalt at det er viktig for partene å få en mulighet til et møte med øverste politiske ledelse i Justisdepartementet og UD.

– Dette med et ønske om å bringe saken nærmere en løsning. Mye har skjedd i forhold til andre saker norske statsborgere i utlandet er involverte i, herunder Kongo-saken. Her har regjeringen vist en formidabel handlekraft blant annet ved å sende en spesialrådgiver ned til Kongo, sier Michaelsen.

Magnussen sier han går inn i møtet med en positiv holdning, men at han ikke blir overrasket dersom han går skuffet ut.

UD har ikke anledning til å svare på NRKs henvendelser før etter møtet fredag ettermiddag.

AKTUELT NÅ