Hopp til innhold

7 personer døde av koronaviruset i Norge

Assisterende helsedirektør tror vi kan se resultater av tiltakene neste uke. I dag er 102 personer innlagt med koronavirus. Totalt har 7 personer dødd av viruset i Norge – 1 person i dag.

Koronatesting av ansatte på Ullevål sykehus

Ullevål sykehus tester rundt 300 helsearbeidere hver dag. De har opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet. Vilde Vik (til høyre) blir forskriftsmessig påkledd verneutstyr.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Hovedjobben for oss alle er å sørge for at viruset ikke sprer seg. Det er viktig at vi fortsetter å lytte til myndighetene – ha hjemmekontor, hvis du kan det, hold avstand og vask hendene. Vi må ikke bli slepphendte og slutte å bry oss, sier justisminister Monica Mæland på helsedirektoratets pressekonferanse i dag.

Per nå er det 1552 personer smittet med koronavirus i Norge. 127 smittede rapportert det siste døgnet fra kl. 00.00 til kl. 24.00.

Folkehelseinstituttet opplyser at det likevel er store mørketall siden færre nå testes.

102 av de smittede er lagt inn på sykehus. 19 av disse får intensiv respiratorbehandling.

Antall innlagte i går var 82, og dermed er det 20 flere som er lagt inn på sykehus i dag.

Det syvende dødsfallet knyttet til corona-viruset er nå bekreftet. Dermed er det i dag er det syv nordmenn som er døde av koronavirus. Gjennomsnittsalderen for de fem første er 89 år, opplyser Folkehelseinstituttet til NRK.

Den syvende døde er en beboer som i helgen ble bekreftet smittet med koronavirus på Hovseterhjemmet i Oslo, opplyser sykehjemsetaten i Oslo.

Økning i videokonsultasjoner

– Vi har i de siste døgnene fått flere dødsfall, og mine tanker går til de etterlatte og de pårørende.

Det sier helseminister Bent Høie. Han sier at han for noen få dager siden oppfordret helsepersonell til å ta i bruk videokonferanser, og at mange har tatt i bruk denne muligheten.

– Det har vært en stor vekst i antall videokonsultasjoner i helsetjenesten. Mellom 4000 og 4500 , av landets 4800 fatsleger, har videoløsning tilgjengelig.

Slik får mange i landet hjelp i en tung tid.

Håper vi snart ser resultater

I dag har det gått en uke siden regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

– Livet er på mange måter snudd på hodet. Jeg opplever at alle forsøker å lytte, lære og forsøke å gjøre det beste ut av en veldig vanskelig og ekstraordinær situasjon. Det er bra, sier justisminister Mæland.

Helsedirektoratet, med hjemmel i smittevernloven, vedtok forrige torsdag stenging av barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler og andre utdanningsinstitusjoner. Også kulturarrangementer, treningssentre og virksomheter som tilbyr frisørtjeneste eller kroppspleie – for å nevne noe – har vært stengt. Folk har også blitt oppfordret til å holde seg mest mulig hjemme.

Tomt klasserom på Apalløkka skole i Oslo

Alle klasserom i landets skoler står nå tomme for å hindre ytterligere spredning av covid-19.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, sier at vi i uka som kommer endelig kan se resultater.

– I den uka som kommer nå, så kan vi i hvert fall si noe mer om effekten av tiltakene som ble iverksatt forrige uke, sier Nakstad til NRK.

En spesiell uke

Det har vært en annerledes uke. Ting har blitt satt litt på vent. Folk har blitt oppfordret til å ha hjemmekontor, men for å holde samfunnet i gang er det også mange som har måttet fortsette å gå på jobb.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier vi kan se resultater av tiltakene som er gjort i forbindelse med koronautbruddet neste uke.

Foto: Helle Westrum / NRK

– Det har vært en veldig spesiell uke for mange, men det ser ut som de fleste er veldig flinke til å følge de rådene de får. Jeg vil særlig skryte av dem som jobber i varehandelen og har jobber hvor de er litt eksponert for andre mennesker, de synes jeg gjør en fabelaktig innsats. Men det er klart, dette påvirker folks livskvalitet, sier Nakstad.

Må lære oss å leve med usikkerhet

Nakstad forteller at det er viktig at vi nå passer på oss selv slik at vi ikke blir oppslukt av tanker om korona.

– Vi må passe på litt alle sammen, at vi ikke går rundt og tenker på korona hele tiden. Vi må rett og slett prøve å ikke bekymre oss mer enn nødvendig for ting vi ikke får gjort noe med nå.

Henger opp plakater på Coop

Johnny Hansen, butikksjef på Coop Mega Storo henger opp plakater i butikken for å gi informasjon om smittetiltak. Mange tusen butikkansatte jobber hver dag for at folk skal få handlet det de trenger.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Stengte bedrifter og skoler gjør at mange kanskje føler usikkerhet for framtida. Hva vil skje med eksamen? Når kan jeg gå på jobben? Blir jeg ferdig med doktorgraden?

– Hvis vi ser litt framover, må vi kanskje lære oss å leve med litt mer usikkerhet. Det tror jeg kan være et godt råd, nå som vi etter hvert går inn i en ny fase.

Han fortsetter:

– Det er ikke så lett, men det er litt viktig faktisk, hvis vi skal stå i dette en stund. Vi vil nok ha korona i verden i store deler av 2020, og hvis vi ikke skal bli for slitne allerede nå, må vi anstrenge oss litt for å slappe av også, sier Nakstad.

Tillit til befolkningen er viktig

Kinesiske myndigheter meldte torsdag at ingen smittetilfeller har vært registrert i Wuhan og resten av Hubei-provinsen i de siste 24 timene. Derfor, for første gang siden koronaviruset oppsto, er det ikke meldt om noen nye lokale smittetilfeller i Kina.

Den kinesiske statsministeren Li Keqiang snakker med medisinsk personell under et besøk på Jinyintan-sykehuset i Wuhan i januar.

Den kinesiske statsministeren Li Keqiang snakker med medisinsk personell under et besøk på Jinyintan-sykehuset i Wuhan i januar.

Foto: Stringer / Reuters

– Det er oppløftende å høre. I direktoratet har vi fulgt utviklingen i Kina fra dag til dag siden januar, og det ser ut som kineserne har lyktes med å få ned antallet smittetilfeller til et veldig lavt nivå. Og det vil fortsatt være sånn at når et land ikke er hermetisk lukket, vil det dukke opp nye tilfeller.

– Norge er et demokrati og vi ikke sveiser igjen dører, slik de har gjort i Kina. Tror du vi vil klare å få til den samme utviklingen her?

– Jeg har god tro på at vi i Norge har en del tiltak tilgjengelig som en del land ikke har, siden vi har en ganske stor tillit i befolkningen. Undersøkelser vi har gjort viser at folk har forstått dette budskapet og følger det i stor grad, og det gjør at vi har en stor tillit i befolkningen som gjør det mulig å justere denne type smittebegrensende tiltak på en god måte, uten å måtte bruke politi og portforbud og den type ting, avslutter Nakstad.

AKTUELT NÅ