Hopp til innhold

Håper på «blanke ark og fargestifter» for rumenske tiggere

Fafo regner med at nordmenn vil tvile på funnene i den omfattende rapporten om rumenere i Skandinavia, men får støtte av hjelpeorganisasjonene.

Rumensk kvinne tigger på Grønland i Oslo

Rumensk kvinne tigger på Grønland i Oslo. Fafos nye rapport viser blant annet at kriminelle bakmenn er en myte.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Den nesten 170 sider lange Fafo-rapporten som presenteres i dag slår blant annet fast at rumenske tiggere ikke styres av kriminelle bakmenn, at et tiggeforbud vil ha svært liten effekt og at Oslo er den byen med mest trakassering.

– Denne rapporten tar jo hull på en del av mytene rundt gruppene som er her, sier Johanna Frænkel, som leder romprosjektet til Kirkens Bymisjon.

Johanna Frænkel

Johanna Frænkel leder Kirkens Bymisjons romprosjekt.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Frænkel stiller seg bak funnene i rapporten, og mener debatten handler primært om fattigdom.

– Etter to år i dette feltet er min erfaring også at de fleste kommer hit på egen hånd, og at pengene går til deres egne familier i hjemlandet. Jeg håper politikere og beslutningstakere nå ser virkeligheten litt mer som den er, og at de tør å se kompleksiteten i alle historiene folk bærer med seg til Norge, sier hun.

Bjønnulv Evenrud, Folk er folk

Bjønnulv Evenrud i Folk er folk har registrert rundt 800 bladselgere siden april i fjor.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Bjønnulv Evenrud i foreningen Folk er folk kaller debatten om tiggeforbud en skinndebatt, og påpeker at man ikke kan forby salg av blader og blomster.

– Disse menneskene har opplevd en massiv forhåndsdømming av det norske samfunnet, og jeg håper rapporten kan være «blanke ark og fargestifter» for hvordan vi forholder oss til disse fattige menneskene, sier han.

Regnet med motstand

Rapporten har ført til høy temperatur på sosiale medier, der flere nekter å tro på Fafos konklusjoner.

Forskningssjef Anne Britt Djuve forteller at rapporten er basert på intervjuer med 1269 arbeidsløse og hjemløse rumenere i de skandinaviske hovedstadene, samt organisasjoner i Norge og Romania.

– Det er et veldig bredt tilfang av ulike typer data som støtter opp om disse funnene. Likevel forventer vi at folk vil tvile. Her er det mange som har hatt veldig sterke meninger, og kunnskapen har vært veldig liten. Så jeg forventer motstand mot å ta dette innover seg. Jeg mener dette er veldig godt dokumentert kunnskap, sier hun.

– Vi har veldig mange gode indikasjoner på at de snakker sant. Vi vet mye om hvordan spørsmålene har fungert, resultatene er logiske og henger sammen med vår testindeks, sier Djuve.

Anne Britt Djuve i Fafo om romfolk

VIDEO: Anne Britt Djuve forteller om forskningen i Norge og Romania.

AKTUELT NÅ