Håper Odins historie kan føre til at flere barn blir hørt

Etter at Katrine Olsen Gillerdalen fortalte om sønnens selvmord har hun fått mange tilbakemeldinger fra folk som engasjerer seg. Også mødre til barn som selv er mobbere har tatt kontakt.

Katrine Olsen Gillerdalen

Katrine Olsen Gillerdalen håper engasjementet hennes historie har skapt vil føre til endringer for barn som har det tøft på skolen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Mobbeproblematikken i den norske skolen ble igjen aktualisert da VG lørdag fortalte historien om 13 år gamle Odin som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet i flere år.

Historien har skapt et voldsomt engasjement, og artikkelen er i skrivende stund delt 108.000 ganger på Facebook og 1300 ganger på Twitter.

– Overveldende tilbakemeldinger

Midt i det hele står en mor og en familie som valgte å stå frem med sin tragiske historie for kanskje å bidra til at ikke andre familier skal måtte gå gjennom det samme.

I dag kom Katrine Olsen Gillerdalen til NRK hvor hun fortalte om det enorme engasjementet historien om sønnens selvmord har ført til de siste to døgnene.

– Det har vært overveldende og kun positivt. Jeg har ikke hørt en eneste negativ tilbakemelding. Folk er triste, lei seg og engasjerte. De har lyst til å gjøre en forskjell, forteller Gillerdalen til NRK.

Odin Olsen Andersgård ble 13 år. Han tok sitt eget liv etter å levd med mobbing på to skoler.

Hun har inntrykk av at mobbeproblemet er større enn man skulle tro, og at hennes historie dessverre ikke er unik.

– Jeg har fått veldig mange meldinger fra frustrerte foreldre som kjemper mye av den samme kampen som vi gjorde. For oss ser det ut som om problemet er enormt, sier hun.

– Det innerste indre

Men det er ikke bare foreldre med barn som blir mobbet som har tatt kontakt. Også mødre til barn som mobber andre har latt høre fra seg.

– Jeg synes det er fantastisk at de sender meg melding og er så ærlige at de sier at deres barn er et problem. Jeg berømmer dem for det.

– Det er viktig å nå disse. De som ser at også deres barn kan være en mobber – alle barn kan være det. Det betyr ikke at de er ondskapsfulle eller slemme, men de trenger hjelp til å takle det de står oppi for å slutte å oppføre seg på den måten de gjør, sier Gillerdalen.

Odin Olsen Andersgård ble 13 år. Han tok sitt eget liv etter å levd med mobbing på to skoler

Hun mener foreldre og voksenpersoner bør tenke på hvordan de opptrer og hva slags rollemodeller de er for barna sine.

– Når vi voksne sitter rundt middagsbordet eller i telefonen med en venninne og prater om en annen person, så husk på hvem som hører på hva du snakker om.
Kanskje vi bør være litt bedre til å huske på dette alle sammen.

Hvordan har du opplevd påkjenningen ved å stå fram med din historie?

– Det er klart det er tungt. Det er det innerste indre man skal fortelle om. Men samtidig gir det meg mye å få lov til å fortelle historien i håp om at man kanskje kan få hjelpe noen andre, sier Gillerdalen til NRK.

– Jeg håper vi bevarer det enorme engasjementet som er der ute nå. Jeg håper alle disse menneskene som har så mye godt å si blir med på kampen for å få barna til å bli hørt.

SISTE NYTT

Siste meldinger