Hopp til innhold

– Det et bygg med historie. Jeg håper virkelig man klarer å redde det

Christian Vennerød håper det er mulig å redde Gateavisas lokaler på Majorstua etter torsdagens brann. Byantikvaren lover at de vil gjøre det de kan for at bygget blir stående.

Hjelms gate

Førti personer ble evakuert etter at det begynte å brenne i et treetasjes trehus i Hjelms gate på Majorstua i Oslo torsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torsdag ettermiddag begynte det å brenne kraftig i et trehus i Hjelms gate 3 på Majorstua i Oslo. Den eldre trebygningen, et tidligere garveri, er regulert til bevaring av bystyret i Oslo, og har ifølge brannvesenet fått omfattende skader.

Den gamle trebygningen har tidligere huset en rekke alternative grupperinger, etter at Stiftelsen Arbeidskollektivet overtok eierskapet i 1981. Blant disse er Straffedes organisasjon i Norge, NORMAL, Kampanjen mot Verneplikt og Gateavisa.

Den opposisjonelle avisa har holdt hus i Hjelms gate helt siden slutten av 60-tallet. Christian Vennerød var redaktør i fem år på slutten av 70-tallet, og håper eierne av bygget strekker seg langt for å hindre at bygget rives.

– Jeg håper virkelig at man klarer å bevare det. Det er et bygg med en historie. Her startet en rekke ting, blant annet Norges første homseblad. Det var et eget blad for norske fanger, og selvfølgelig Gateavisa, som på det meste solgte 20.000 eksemplarer av hvert nummer, sier Vennerød til NRK.

Christian Vennerød fra Luksusfellen

Christian Vennerød jobbet i Gateavisa på slutten av 70-tallet. Han mener det er viktig for det alternative miljøet i Hjelms gate at Hjelms gate 3 bevares.

Foto: Kristian Rostad, NRK

Frykter miljøet spres

Christian Vennerød er bror av filmskaper Petter Vennerød, og har etter tiden i Gateavisa blant annet vært inne på eiersiden i Dine Penger og medøkonom i TV 3-programmet Luksusfellen.

Vennerød tror det er viktig for det alternative miljøet på Majorstua at den gamle bygningen bevares.

– Jeg tror at hvis man skal beholde det som et kulturelt sentrum for de frihetlige kreftene i Norge, så er det viktig å beholde dette huset. Hvis ikke vil de spre seg over alle vinder, sier Vennerød.

– Veldig trist

Audun Engh

Audun Engh jobbet i Gateavisa fra 1971 til 1975. Han håper byantikvaren engasjerer seg for å bevare det gamle huset i Hjelms gate.

Foto: Erling Okkerhaug / NRK

Audun Engh jobbet i Gateavisa fra 1971 til 1975, og synes i likhet med Vennerød at det er trist at det begynte å brenne i huset der avisa holder til. Engh har allerede tatt kontakt med byantikvaren i Oslo for å be om de engasjerer seg for å bevare bygget.

– Jeg har snakket med folk som var der, og de sier brannen startet som følge av et lynnedslag på loftet. Det betyr at det er taket som har tatt fyr, noe bildene også tyder på. Branner brenner som kjent oppover, dermed er det ikke sikkert hele bygget er totalskadd, sier Engh.

Engh skriver i et brev til Byantikvaren at han håper at brannvesenet og forsikringsselskapet ikke går inn for riving av bygget. Engh er også opptatt av at Gateavisa har sine arkiver i bygget.

– Det er veldig trist. Avisa har aldri kastet gamle årganger, og oppbevarte i tillegg en samling av gamle motkultur-publikasjoner. Forhåpentligvis kan deler av dette reddes, sier Engh.

– I sjokktilstand

– Det er helt forferdelig. Jeg er fortsatt i sjokktilstand, sier Unni Evensen til NRK.

Hun er innehaveren av butikken Liten & Stor. Butikken selger brukt baby- og barnetøy, og har holdt til i første etasje i trehuset siden 1986. Da hun tok over lokalet hadde det kun jordgulv, men har i årene etterpå blitt satt i stand.

Selv om bygningen kan bli gjenoppbygget etter brannen, vet ikke Evensen om hun skal drive butikken videre.

– Jeg blir 75 år i november i år, og hadde tenkt å trappe ned da. Nå kommer alt an på hva som skjer med huset. Det kan ikke koste for mye å bygge opp butikken igjen, forteller hun, og viser til at lokalet blant annet har fått vannskader.

Artikkelen fortsetter.

Janne Wilberg

Byantikvar Janne Wilberg lover at man vil gjøre det man kan for at bygget kan redde.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Byantikvaren: Vil gjøre det vi kan

Byantikvar Janne Wilberg forklarer til NRK at det gamle trehuset ikke er fredet, ettersom dette er noe som gjøres av Riksantikvaren. Hjelms gate 3 er regulert til bevaring av Oslo kommune.

– Det er en veldig spennende bygning, fordi det tidligere var garverivirksomhet. Er det noe vi har lite av er det industriminner, sier Wilberg.

– Det er klart at vi vil gjøre det vi kan for å sørge for at det blir satt i stand. I utgangspunktet er det et forhold mellom eier og forsikringsselskap, sier Wilberg, og legger til at representanter for Byantikvaren vil se på huset i morgen.

– Vi er fullstendig klar over eiendommens verdi for byen, og at det er veldig mange som har et spesielt forhold til dette bygget, sier Wilberg.

Vakthavende brannsjef i Brann – og redningsetaten, Asle Hembre, sier ved 21.00-tiden torsdag kveld at det er for tidlig å si hvor store skader det vil bli på det gamle trebygget.

– Taket og store deler av tredjeetasjen har gått med i brannen. Vi er på stedet og driver med etterslukking nå, men foreløpig er det for tidlig å si noe nøyaktig om skadeomfanget, sier Hembre.

Brann i Hjelms gate i Oslo

VIDEO: Brannen i det gamle bygget i Hjelms gate i Oslo skal ha startet i taket, opplyser brannvesenet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ