Håper det blir mulig å forstå motivet

Politiet er usikre på om de noen gang kommer til å få svar på hva som egentlig har skjedd, men tror den 41 år gamle mannen har drept sin kone og sine tre barn før han tok sitt eget liv.

Video Politiet har ingen forklaring på hva som lå bak familiedrapet i Oslo i går

Se video: De pårørende får kanskje aldri vite hva som lå bak familiedrapet

I kveld har venner og naboer av familien samlet seg i kirken på Mortensrud. Kirken holder åpent for at folk i lokalmiljøet kan søke trøst og stillhet i forbindelse med familietragedien i nabolaget.

Minnemarkering i Mortensrud kirke

Minnemarkering i Mortensrud kirke i kveld.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Les mer:

Sist sett på mandag

Politiet fikk natt til onsdag en bekymringsmelding fra pårørende om at de ikke kom i kontakt med familien på Mortensrud.

Siste sikre livstegn fra familien er da faren hentet de to jentene på skolen mandag.

Etter det NRK kjenner til ble skolesekkene til barna funnet i bilen som sto parkert ved Gjersjøen, der politiet fant faren og de to eldste døtrene, noe som kan bety at drapene skjedde allerede mandag.

Moren og spedbarnet som ble funnet døde i familiens leilighet skal ha blitt kvalt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Avventer obduksjonsrapport

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet torsdag gjennomførte avhør av naboer og kjente.

Video Familiedrap på Mortensrud

Store politistyrker lette etter far og datter i natt

Foto: Nyhetsspiller

– Resultatet av dette må vi gjennomgå før vi kan se om det fører oss nærmere noen svar på hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, sier hun.

Hun kan heller ikke si noe om dødsårsak og dødstidspunkt.

– Vi venter på den foreløpige obduksjonsrapporten. Før vi går ut med resultatet av den, vil vi også informere de pårørende om innholdet slik at de slipper å lese om det i pressen, sier Rohde.

– Tap av ære eller pengeproblemer

Drapsforsker Vibeke Ottesen forteller til NRK at familiedrap gjerne oppstår dersom mennene mister sin evne til å forsørge familien.

En annen typisk situasjon er hvor kvinnen ønsker seg ut av forholdet.

Les mer: – De vil ikke etterlate familien

Drap på Mortensrud

Mor og spedbarn ble funnet drept i familiens leilighet

Foto: Martin Roalsø / NRK

– Vi holder alle muligheter åpne, det finnes også andre muligheter selv om disse er typiske. Det kan være psykiatri inne i bildet, selv om vi på nåværende tidspunkt ikke har noe som tyder på det, familien kommer fra et område hvor det også kan være relatert til ære, sier Rohde til NRK.

– Det er for tidlig å spekulere i motiv. Vi forsøker nå å samle informasjon, og i løpet av de kommende dagene og ukene vil det kanskje danne seg et bilde, og kanskje vil vi aldri få vite hva motivet var, sier Rohde til NRK.

Rettsmedisinsk hjelp

– Høyst sannsynlig vil vi aldri få vite med sikkerhet hva som skjedde og hvorfor. Men vi håper og tror at rettsmedisinernes arbeid kan hjelpe oss godt på vei med å danne oss et bilde.

– Det vil også være av betydning for pårørende, sier Rohde.

Hun forventer ikke å få den foreløpige obduksjonsrapporten før fredag.

Rohde sier at saken er en voldsom belastning for familien. Den avdøde kvinnen, som var fra Marokko, fikk oppholdstillatelse i Norge så sent som i august i år. Hun kom til Norge første gang i 1998. Mannen, som opprinnelig er fra Iran, kom til Norge i 1991 og ble ifølge politiet norsk statsborger i 1999.

Alle tre barna var norske statsborgere.

Bekymringsmelding

Rohde sier at hun ikke har oversikt over om det tidligere har kommet inn bekymringsmeldinger om familien.

– Vi kommer til å snakke med familien for å høre om det har vært noen konflikter i familien. Så langt har vi ikke noen holdepunkter for å si at det har vært det, sier Rohde.

Torsdag var både lokalpoliti fra Manglerud politistasjon og et helseteam til stede på Stenbråten skole i Oslo der de to jentene på sju og ni år gikk.

Les mer: – Dette er en utrolig dyp tragedie

Her ble likene funnet

Her ble likene funnet.

Foto: Politiet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger