Hopp til innhold

Håper «Panama papers» kan føre til mer åpenhet

Finansminister Siv Jensen sier det har vært viktig for Norge å få utvekslet opplysninger og få mer åpenhet. Hun håper avsløringer om gjemte penger i skatteparadiser kan føre til at skatteunndragelser unngås.

Finansminister Siv Jensen

Siv Jensen sier det ikke er galt å konkurrere om å tiltrekke seg investeringer, men at det skal gjøres på lovlig vis.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Da Siv Jensen i formiddag presenterte årstallene for Statens Pensjonsfond Utland (SPU) fikk hun igjen spørsmål om avsløringene i «Panama Papers», som blant annet viser hvordan statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle skjuler penger i skatteparadiser.

Tidligere i dag meldte Klassekampen at oljefondet har plassert 197,6 milliarder kroner i land med svært lavt skattenivå.

Skal investere ansvarlig

Et forslag på Stortinget i fjor om at fondet skulle unngå å plassere penger i slike land, fikk ikke flertall, men i Politisk Kvarter på NRKs P2 i dag sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre at han ønsker å vurdere forslaget på ny.

– Vi må se om det er nødvendig å gjøre endringer. Hvis det er slik at deler av Norges Banks praksis er i strid med intensjonene når det gjelder å begrense skatteunndragelser, er vi åpne for å se på endringer, sa han.

Finansminister Siv Jensen svarte at fondet skal være en global investor og at det investerer på en ansvarlig måte.

I formiddag utdypet hun og sa at det har vært et viktig arbeid for norske myndigheter for å få utvekslet opplysninger og få mer åpenhet slik at inntekter kommer til beskatning i de landene der de hører hjemme.

Jensen sa at hun gjerne tar en diskusjon om fondets investeringer når forvaltningsreglene skal behandles av finanskomiteen på Stortinget.

Skille mellom lovlige og ulovlige investeringer

– Skatteunndragelser må unngås, det er bra at disse debattene kommer opp.

– Er regelverket som sørger for at bedriftene skatter dit de skal godt nok?

– Vi har best kontroll på vårt nasjonale lovverk. Men disse diskusjonene fortsetter fordi ting endrer seg hele tiden, så man blir aldri ferdig, svarte Jensen.

Men Jensen mener det er viktig at man rydder i begrepsbruken og sa det er legitimt at land konkurrerer når det gjelder skattenivå.

– Det er ingen tvil om at nivået på et lands skatteinntekt påvirker investeringene. Det er ikke noe galt å konkurrere om å tiltrekke seg investeringer, men vi må skille mellom dette og det som ikke er ok, sa hun.

AKTUELT NÅ