Hopp til innhold

Håper «krangle-Tinder» vil føre til mindre polariserte debatter

Meningsmotstanderne Kjetil Rolness og Anine Kierulf debatterer på Arendalsuka – hvordan står det til i den norske samfunnsdebatten?

Sosiolog Kjetil Rolness og jurist Anine Kierulf møtes til debatt under Arendalsuka.

Samfunnsdebattantene Kjetil Rolness og Anine Kierulf møttes onsdag til debatt under Arendalsuka, for å diskutere om vi har fått en polarisert samfunnsdebatt som truer ytringsfriheten.

Rolness og Kierulf er enige i at den offentlige debatten har blitt mer polarisert de siste årene, og mener sosiale medier har mye av skylda.

– Spredningspotensialet er større. Det som tidligere ble snakket om på puben blir nå stående i skrift, sier Kierulf.

– Internett styrer folk i en ytterliggående retning

Hun peker på gruppedynamikkstudier som viser at folk med ekstreme meninger lett kan bli mer ekstreme fremfor å moderere seg, når de kommer sammen med meningsfeller som tenderer i samme retning.

Dette akselereres gjennom internett og algoritmer, mener Kierulf.

– De som mener noe av det samme styres i en stadig mer ytterliggående retning. I noen deloffentligheter på Facebook er det for eksempel de veldig poengterte, spissformulerte og ikke særlig saklige, som får flest likes og mest oppmerksomhet.

«Krangle-Tinder»

Debatten er et oppspark til prosjektet «Hele Norge snakker», som skal legge til rette for at vanlige nordmenn med motstridende meninger kan møtes ansikt til ansikt.

Prosjektet er et samarbeid mellom Morgenbladet, Dagens Næringsliv og NRK.

– «Hele Norge snakker» er en mulighet til å møte noen som er helt uenig med deg og snakke med dem, sier ansvarlig redaktør i Morgenbladet, Anna B. Jenssen, som står i spissen for prosjektet.

De som ønsker å delta på prosjektet kan registrere seg i en database, hvor de svarer på fem spørsmål. Deretter gir algoritmen en match med en person som har motstridende meninger, hvorpå man kan velge å møtes for å diskutere.

– Det er vanskeligere å demonisere noen du ser inn i øynene, sier Rolness, som spøker med at prosjektet er som et slags «krangle-Tinder».

Vil forhindre en polarisert debatt

«Hele Norge snakker» er inspirert av den tyske avisen Die Zeits «Tyskland snakker», som ble iverksatt under det tyske valget for å motvirke den økende polariseringen i samfunnsdebatten.

Google har gitt støtte til å lansere lignende prosjekter internasjonalt, deriblant i Norge. Og hensikten er nettopp å få en mindre polarisert debatt, sier Jenssen.

– Det er ikke amerikanske tilstander i Norge, men vi har tendenser til at folk vegrer seg for å ytre seg fordi de mener debattklimaet er for hardt. Det vi kaller et uenighetsfellesskap er i ferd med å sprekke opp. Det mener vi er et problem, og vi håper dette prosjektet kan bidra til å forhindre at det sprekker helt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger