NRK Meny
Normal

Håp om superraske tog i 2015

Europas største jernbaneselskap, Deutsche Bahn, går nå inn i planleggingen av høyhastighetstog i Norge.

Høyhastighetstog
Foto: Wärter for Deutsche Bahn

Sier Stortinget ja til utbygging, kan superraske tog være på skinnene allerede i 2015.

Nett-tv: Satser på lyntog

Stortinget ga i fjor grønt lys for å utrede høyfartstog som et nytt, miljøvennlig og effektivt transportnett i Norge.

Fikk kritikk

Samferdselsdepartementet ga Jernbaneverket i oppdrag å utrede slike superraske tog, og et tysk konsulentfirma ble engasjert.

I ettertid fikk konsulentene mye kritikk for dårlig arbeide, særlig med beregninger av økonomien i prosjektet.

Norsk Bane er en av aktørene som har forslått et omfattende høyfartsnett i Norge. Nå har de fått Deutsche Bahn med på laget for å detaljplanlegge et nytt jernbanenett, både hvor det bør gå og hvor mye det vil koste.

Kan bli investor

Deutsche Bahn (DB) er et av verdens mest kompetente på både bygging og drift av jernbane, og selskapet har investert i jernbaneprosjekter også utenfor Tyskland.

Dersom den norske utredningen konkluderer med at det er mulig med lønnsom drift av et høyfartsnett i Norge, kan DB kunne bli en av investorene i et slikt prosjekt.

Selv om Tyskland har 20 ganger flere innbyggere enn Norge, sier daglig leder Jørg Westermann i Norsk Bane at det er mulig å sammenlikne trafikkgrunnlaget.

 

Banenett for høyhastighetstog

Norsk bane har foreslått et omfattende nett av høyfartsbane i Sør-Norge. Nå skal jernbanegiganten Deutsche Bahn inn i detaljeplanleggingen av dette nettet.

Nordmenn reise langt med tog

- Årsaken er at det i Norge er ti ganger flere som reiser over lange strekninger enn i Mellom-Europa. Derfor vil det være lønnsomt med slike toginvesteringer i Norge.

Norsk Bane og Deutsche Bahn skal levere en ferdig utredning før jul i år, slik at politikerne kan ta stilling til den før de skal vedta Nasjonal Transportplan våren 2009.

Hvis Stortinget da fatter et prinsippvedtak om bygging av høyfartsbaner, kan raske tog være på skinnene om kort tid.

- Vi burde kunne være i mål med de første banestrekningene allerede mellom 2015 og 2020, sier Jørg Westermann i Norsk Bane.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger