Hansson har bedt om å få trekke seg flere ganger

Rasmus Hansson har flere ganger bedt om å få trekke seg som nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne på grunn av samarbeidsproblemer, etter det NRK erfarer.

Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm

NYVALGT: Talsperson Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm ved slutten av Miljøpartiet de Grønne sitt landsmøte søndag ettermiddag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I går stilte Rasmus Hansson et ultimatum til partiet sitt, i dag brukte han landsmøtetalen til å forsøke å ordne opp.

– Dere burde fått vite dette på en klarere måte og i god tid. Sånt skal ikke skje om igjen, sa Hansson i sin tale ved avslutningen av landsmøtet søndag.

Dagen før skapte det tydelig misnøye i deler av partiet da det rett før valget på kvinnelig talsperson ble opplyst at Hansson vil trekke seg dersom ikke valgkomiteens innstilling om Une Aina Bastholm ble tatt til følge.

Har bedt om å få tre av

Etter det NRK erfarer har Rasmus Hansson flere ganger bedt sentralstyret om å få trekke seg som nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne de to siste årene på grunn av samarbeidsproblemer med avgått talsperson Hilde Opoku.

– Det har vært litt opp og ned med motivasjonen, det kan jeg vel si. For øvrig så er vi nå ferdig med den saken, sa Hansson til NRK i dag.

Strakk ut hånden

Misnøyen i partiet kom blant annet til uttrykk ved at en tredel av delegatene valgte å stemme blankt, framfor å støtte Hansson, som ikke hadde noen motkandidat til den andre talspersonposten i går.

– Det pleier å være en god idé å rekke ut hånden når man får kritikk, og jeg har hele tiden insistert på at det gjør jeg og det vil jeg fortsette å gjøre, sier Hansson til NTB.

Han legger til at han oppfattet at landsmøtesalen satte pris på budskapet.

Rasmus Hansson fikk en tredel av landsmøtet mot seg da han stilte til gjenvalg som eneste kandidat som talsperson i MdG.

SE VIDEO: Rasmus Hansson fikk en tredel blanke stemmer mot seg under gjenvalget.

Hilde Opoku gikk av som talsperson på møtet. Hun var ikke til stede på møtet på grunn av sykdom, men ga i løpet av helgen stadig sterkere uttrykk for sin misnøye med Hansson både på Twitter og overfor journalister. Hun støttet Bastholms til utfordrer Hilde Lengali, som kun fikk 58 av de 201 stemmene.

– Vanskelig samarbeid

Hansson tok også opp striden med Opoku i sin avslutningstale:

– Alle vet at samarbeidet mellom oss har vært vanskelig, sa Hansson, før han ga uttrykk for at han anerkjenner hennes kvaliteter som politiker.

Han brukte mye av talen sin til å forsikre om at han vil lytte til de som ikke støttet ham og i stedet stemte blankt. Han forsikret om at de vil bruke tid på å bygge en bedre organisasjonskultur og at politiske uenigheter skal fram i lyset og diskuteres når partiet nå skal i gang med å lage et bredt partiprogram.

Breddepolitiker

Hansson mener nyvalgt talsperson Une Aina Bastholm vil utfylle ham, brede ut politikken og mobilisere velgere.

– Vi skal ut å stjele valget i 2017, erklærte han og fikk stående applaus fra landsmøtet.

– Jeg opplever at både Rasmus og jeg har sterk støtte som lederduo og absolutt grunnlag for å gå i gang med arbeidet, sier Bastholm til NTB etter at hun ble hyllet med jubel og applaus på landsmøtet.

– Jeg tror de brytningene vi har hatt, er helt naturlig for et parti i vekst, sier Bastholm, som tror det nå blir ro i partiet.

Bastholm slutter i jobben som Hanssons rådgiver på Stortinget for å vie seg til jobben som talsperson, men vil fortsatt være vararepresentant.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger