NRK Meny
Normal

Avviser rekruttering til overvåkingsgruppen

Treholt-spaneren Leif Karsten Hansen sier at hans oppgave i den hemmelige overvåkingsgruppen for USA i Norge var å sikkerhetsklarere personer til gruppen.

Video Leif Karsten Hansen snakker ut

Se video: Leif Karsten Hansen snakker ut om hans rolle i overvåkingsgruppen.

Ifølge TV 2 hadde Leif Karsten Hansen (72) en svært sentral rolle da den hemmelige overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ble etablert i Handelsbygningen våren 2000.

TV-kanalen avslørte onsdag at flere tidligere polititopper i lang tid har overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA, 24 timer i døgnet.

Hansen innrømmet i går at han var med på å starte den amerikanske ambassadens omstridte overvåkingsgruppe, men at han sluttet i 2003 eller 2004 på grunn av ønsker om å ta fatt på pensjonisttilværelsen.

– Mitt ansvar var å sikkerhetsklarere personene som skulle jobbe i gruppen. Ellers var det bare å være sikkerhetsoffiseren behjelpelig. Og det var han som hadde kontakt med Oslo politidistrikt, sier Hansen til NRK.

Huset amerikanerne skal ha drevet overvåking fra

Fra dette huset skal en gruppe på 15 til 20 personer har drevet overvåking av norske borgere på vegne av USA, melder TV 2.

Foto: NRK

– Sendte opplysninger til Oslo-politiet

– Hvorfor måtte dere ha et eget lokale utenfor ambassadens område for å drive denne overvåkingen?

– Om du skal ha folk som skal gå i nærområdene og se at ikke noe galt skjer, så ville det ikke være særlig klokt å ha ansikter som gikk ut og inn av ambassaden til daglig, sier Hansen.

Leif Karsten Hansen

Leif Karsten Hansen har vært nødt til å lese mye om seg selv i avisene de siste dagene.

Foto: NRK

– Men det er vel strengt tatt ulovlig at ambassaden har den type virksomhet utenfor ambassadeområdet?

– Nei, det ble ikke ansett for å være det. SDU-folkene hadde ingen annen oppgave enn å observere, eventuelt ta bilder og nedtegne signalement av personer. De hadde ingen mulighet til å avkreve personalia, og da ligger det også i kortene at de heller ikke hadde mulighet til å føre disse påståtte registrene.

– Hvor endte disse opplysningene?

– De ble gitt til sikkerhetsoffiseren ved ambassaden. Og var det ulovlig nok, ble det sendt over til politiet for etterforsking.

Telelinser i buskene

Hansen tror ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i det hele tatt var informert om dette.

– Dette var noe som foregikk innenfor Oslo politidistrikts område, rettere sagt ute på gatene. Det ligger i kortene at politiet, med sine begrensede ressurser, ikke har mulighet til å ha folk kontinuerlig i ambassadens nærområde.

Hensikten med enheten var å virke i nærområdene til ambassaden og ambassadørboligen, for å se om det var mistenkelige personer som tok bilder eller tegnet ned noe i fordekt vis, forteller Hansen.

– Dette var veldig vanskelig, fordi ambassaden er et populært turistmål. Man skulle opptre veldig suspekt før man pådro seg oppmerksomhet fra SDU-gruppen. Men det ble funnet folk liggende oppe i buskene i Dronningparken med telelinser som tok bilder. Da ringte man politiet med en gang.

USAs ambassade i Oslo

USAs ambassade i Oslo.

Foto: NRK

Refser TV 2

72-åringen sier at han ikke vet noe om hvilke kontakter som har vært mellom gruppen og andre instanser og etater.

– Jeg vet at den kontakten jeg har hatt med politiet om personer, skjedde i helt lovlige former.

Riksadvokaten bestemte fredag at Østfold-politiet skal etterforske saken.

– Jeg har ikke sett på dette arbeidet som brudd på norsk lov. For å trekke en parallell, vil jeg stille spørsmålstegn ved TV 2s arbeidsmetoder. De har drevet og snikfotografert i lang tid, og var senest på døra mi i går kveld. Da stod det en fotograf utenfor mitt synsfelt, mens to reportere ringte på.

– Hvis noen mener virksomheten til overvåkingsgruppen er straffbar, er også TV 2s arbeid straffbart.

– Sover godt om natten

Hansen skal forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen om det omstridte pengebeviset i Treholt-saken i morgen, og sier at avsløringen av hans rolle i overvåkingssaken kommer beleilig for enkelte.

– Den kommer beleilig for Treholts støttespillere og for advokat Stabell. Jeg sover uansett godt om natten og har ingen dårlig samvittighet i noen av sakene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger