Normal

Far: – Handlingsplanen kommer for sent

Samtidig med at regjeringen legger frem nye hastetiltak mot radikalisering, sitter to av sønnene til familiefaren (51) i varetekt, siktet for terrorvirksomhet. I tillegg er en tredje sønn drept i borgerkrigen Syria. – Det er bra at planen kommer, men for meg er det for sent, sier den fortvilte faren til NRK.

Erna Sollberg og Anders Anundsen

LA FRAM NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) la tirsdag frem handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme på Politihøgskolen i Oslo.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Tirsdag kunne regjeringen endelig presentere den varslede handlingsplanen for hvordan de skal forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

– Planen inneholder 30 konkrete tiltak som skal få forebyggingsarbeidet på skinner, sa statsminister Erna Solberg i forbindelse med fremleggingen av planen.

Hun mener alle borgere i Norge plikter å bry seg, og at alle har et ansvar for å se etter faresignaler og melde fra om bekymringer.

Glad de ble stoppet

Akkurat hvor mange nordmenn som har reist til Syria er ikke kjent, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere sagt at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen.

I slutten av mai pågrep PST tre menn i 20-årene, mistenkt for terrorplaner utenfor Norge. Faren til to av dem sier til NRK at det er bra at handlingsplanen endelig ble lagt frem, men at den kommer for sent.

– Jeg er veldig bekymret. Først mistet jeg en gutt i Syria, og nå sitter to andre inne, sier 51-åringen.

Han forteller at han ikke har snakket med sønnene etter at de ble pågrepet, men at han er glad for at de ble pågrepet.

– Jeg vil ikke miste dem også, sier han.

Bakgrunn: – Jeg vil ikke miste sønnene mine

Ikke lett å oppdage

I regjeringens plan legges det mye vekt på forebygging.

Tiltakene involverer blant annet politiet, barnevernet, skolen, helsevesenet og fritidsklubber.

Det skal opprettes egne forebyggingskontakter i sju politidistrikt, egne mentorordninger for personer i risikosonen og Kriminalomsorgen skal opprette et team med livssynsmedarbeidere som skal jobbe med personer sårbare for radikalisering i fengslene.

Faren mener mange av tiltakene er gode, særlig at skolen involveres, men sier samtidig at han ikke sikker på om guttene hans er så radikale, og sier det ikke var så lett å se på dem at de var så annerledes.

– Ja, de endret utseende, og fikk lengre skjegg. Men de gikk i vanlige klær. Jeg så ikke dem i andre klær. Hva de gikk i hjemme, vet jeg ikke, sier faren som ikke har bodd sammen med sønnene på noen år.

Ikke noe imot Norge

Han tror heller ikke sønnene har noe imot Norge, jøder eller USA.

– Han som ble drept i Syria sa at han aldri ville gjøre noe mot Norge, men hva som skjedde i den tiden han fikk kontakt med en imam i Oslo, vet jeg ikke. En dag skal jeg ta kontakt med ham og spørre hva slags imam han er som sender unge menn til Syria.

Han mener moskeen har et stort ansvar, og oppfordrer politiet til å ha løpende kontakt med moskeene.

Ett av tiltakene til regjeringen innebærer et forslag om å «strafferegulere private personers deltakelse i væpnet konflikt». Justisminister Anders Anundsen varslet tirsdag at de jobber med et lovforslag som skal ut på høring.

Faren sier han er helt enig i at de bør straffes. Hvorfor skal noen reise fra Norge til Syria for å krige, undres han.

Han har ingen bedre forklaring enn at sønnen som mistet livet i Syria, var hjernevasket.

– Han fortalte aldri at han var imot Assad. Men da han så bildene av at folk ble gasset i Syria, sa han at det ikke var greit. Jeg prøvde å si til ham at det ikke var hans problem.

Har allerede reist

Thomas Hegghammer

Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror de fleste islamistene som er tilbøyelig til å reise til Syria allerede har reist.

Foto: NRK

Terrorforsker Thomas Hegghammer sier det er for sent å drive med forebygging mot dem som allerede er radikalisert.

– Da må noe hardere virkemidler til, som at det bør bli vanskeligere å få tak i pass, og at de blir informert om at det kan få strafferettslige konsekvenser å delta i de mest ekstreme gruppene i Syria.

Hegghammer som leder terrorforskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), mener det nå er såpass lett å komme seg til fronten i Syria, og at man bør begrense denne muligheten fordi det kan få konsekvenser for europeisk sikkerhet på lang sikt.

– Hvor vanskelig er det for regjeringen å lykkes i dette arbeidet?

– Det er allerede for sent å stoppe mange av dem som er i Syria. De fleste norske islamistene som er tilbøyelig til å reise til Syria, har allerede reist. Men det kan komme noen nye rekrutteringer, og de kan forhåpentligvis stoppes med den nye planen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger