NRK Meny
Normal

Ikke mange nye jobber i handels- og servicenæringen

16 prosent av handels- og servicenæringen sier den vil kutte i antall ansatte. Det viser den nye konjunkturundersøkelsen. Og det er enda færre bedrifter som sier de vil ansatte nye.

Vibeke Madsen, Virke

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, sier innstrammingene i handelsbedriftene gjør det vanskeligere for ufaglærte å få seg jobb.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Tallene fra arbeidsgiverforeningen Virke viser at det er flere bedrifter i år enn i fjor som vil redusere antall ansatte.

I et utvalg på 1600 handels og servicebedrifter vil det si over 250 bedrifter som vil slanke staben. det er 16 prosent av de spurte. Samtidig faller andelen bedrifter som vil ansette flere, mens sju av ti sier de vil beholde staben sin som nå, det neste halvåret.

Tøffere konkurranse

– Det er blitt vanskeligere for ufaglærte å få jobb, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke. Hun mener nordmenn er blitt mer forsiktige og at vi nå bruker mindre penger.

– Det merker varehandelen, folk bruker mindre penger, da strammer de inn og konkurransen blir hardere.

Hun sier hun i flere år nå har tenkt at det skulle endre seg til det bedre, men at det ser ut til å la vente på seg.

– Det ser ut til at vi nå er på det jevne. Både vi som forbrukere og bedriftene er forsiktige og venter med å sette i gang store prosjekter. Dermed blir det strengere kostnadsstyring og vanskeligere å få jobb.

Nylig utlyste en matbutikk i Oslo en deltidsstilling. Da fikk de inn 840 søknader.

– Det er flott for bransjen som får mange kvalifiserte søkere, men for ungdommen og for sysselsettingen i Norge, er dette en utfordringen. Dessuten viser det at folk som søker seg til slike jobber må legge vekt på egenskaper og serviceerfaring, sier Vibeke Madsen.

Kan velge og vrake

HR-direktør i Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi- og Meny- butikkene, Olav Haraldseid forteller at de ofte kan velge og vrake blant søkere.

– På en Meny-butikk i Oslo var det 295 personer som ønsket en stilling som kassemedarbeider deltid. Det er gledelig for oss at det er så mange som kjemper om jobbene, sier han.

Han sier de får enormt mange søkere, nesten uansett hva slags stilling de utlyser.

– Sånn er det akkurat nå, det er selvfølgelig heldig for oss. Og jeg tror ikke det bare gjelder oss, jeg tror de fleste selskaper opplever stor pågang, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger