Sophia (13) – Han sa han gjorde det på grunn av oss muslimer

Sophia (13) skrev i et nettmøte i forrige uke at hun følte terrorangrepet var hennes feil. – Jeg ville vite hvordan jeg kunne beskytte norske barn, sier hun.

blomster oslo 22 juli

Noen norske muslimer fikk skyldfølelse for det som skjedde 22. juli.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

13 år gamle Sophia fra Oslo med bakgrunn fra Iran spurte under et nettmøte med krisepsykologer på NRK.no:

«Hei. Jeg er 13 år og norsk muslim jeg føler det er min feil. Han sier han drepte alle de fordi jeg er her. Burte jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden? Det er det jeg føler. Hilsen Sophia.»

Slik svarte krisepsykolog Siri Thoresen: «Kjære Sophia! Bli i landet vårt! Vi trenger deg! Dette er ikke din skyld! Hilsen Jon Håkon og Siri»

– Sophia er nok ikke alene om disse tankene

Sophia og storesøsteren møtte torsdag kveld i Sommeråpent på NRK1.

– Han sa han gjorde det på grunn av oss muslimer. Jeg ville vite hva man skulle gjøre for å beskytte norske barn i fremtiden, svarte Sophia på spørsmål om hvorfor hun sendte inn spørsmålet.

Søsteren til Sophia forteller at de har fått mange negative reaksjoner fordi de er innvandrere.

– Disse tankene er nok ikke Sophia alene om å ha. At hun er 13 år gammel og har disse tankene sier noe om hvordan klimaet har vært. Vi har en mor som går med sjal. Hun har blitt kastet egg på, og en gang var det en bil som kjørte farlig nær henne, sier Mina.

– Alle barn i Norge er like ønsket

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) er én av mange som ble rørt av spørsmålet til Sophia. Han skrev et avisinnlegg i Dagbladet til den 13 år gamle jenta hvor det blant annet sto:

Audun Lysbakken er nestleiar i SV

Audun Lysbakken.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

«Norge er like mye ditt land som mitt. Norge er et land hvor det ikke skal spille noen rolle om du er kristen, muslim eller ateist. Hvor det ikke betyr noe om hudfargen din er hvit eller brun. Det som betyr noe er at du bor her, og er glad i det landet vi deler sammen. »

– Jeg så sitatet til Sophia på nettet et par dager etterpå. Jeg tror det rørte noe i veldig mange av oss. Det fikk meg til å tenke at kanskje flere barn tenker det samme. Det er viktig at å få frem at alle barn i Norge er like ønsket, sier Lysbakken.

Statsministeren nevnte det i tale

Sophia synes det var koslig å se brevet fra Lysbakken på trykk i avisa.

– Det var litt sjokk også. Statsministeren nevnte det i én tale i moskeen, og så snakket jeg med Kristin Halvorsen i dag tidlig.

Søsteren sier det er flott at Erna Solberg nå går ut og ber folk være oppmerksomme i forhold til rasisme og fremmedfrykt.

– Men det skal ikke være slik at dette angrepet måtte skje for at for at muslimer skal slippe å bli diskriminert. Vi vil heller blir diskriminert i 100 år til enn at liv skulle gå tapt, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger