Hopp til innhold

Hammer pepret med sinte spørsmål

STORTINGET (NRK.no): Politimesteren i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, ble kjørt knallhardt under Stortingets høring om hva som sviktet 22. juli.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sier opplæringen av politimestrene kunne ha vært bedre.

NETT TV: Anundsen griller Hammer om manglende ledelse. Beklager teknisk feil med lyden.

– Du får unnskylde aggressiviteten.

Slik startet lederen for kontrollkomiteen, Anders Anundsen, sin utspørring av Sissel Hammer.

Deretter pepret han henne med kritiske spørsmål rundt måten hun var sjef på 22. juli i fjor.

– Er det akseptabelt å ikke kjenne planene?

Bakgrunnen er at Hammer tidligere har forklart at hun tok en avventende, observerende rolle da hun ankom politistasjonen i Hønefoss. Hun har også innrømmet at hun verken kjente de lokale planene eller kompetansen til kollegene.

– Er det egentlig akseptabelt av en leder i politiet, spurte Anundsen og lente seg over bordet.

– Enhver leder må jo begynne en gang, sa Hammer og forsvarte seg med at hun var ny i jobben.

– Du hadde vært der siden april, kontret Anundsen.

Frp-politikeren reagerer også sterkt på at Hammer «valgte å gå rundt å lytte» den 22. juli, og ville vite hvilket planverk Hammer tok den tilnærmingen fra.

– Jeg måtte den dagen ta en vurdering på om jeg stolte på at stabssjefen kunne gjøre jobben, svarer Hammer.

Står fast på uttalelser om Delta

Hensikten med 22. juli-høringene i Stortinget er egentlig å plassere det politisk ansvaret for beredskapssvikten da terroren rammet Norge.

Men da politisjefene entret høringssal 1 mandag kunne ikke politikerne dy seg. Også de valgte å borre i de polititaktiske vurderingene som sviktet.

Martin Kolberg fra Arbeiderpartiet var spesielt opptatt av at Hammer har forklart for 22. juli-kommisjonen at lokalt politi ville vært tidligere på Utøya uten beredskapstroppens innblanding.

«Sett i ettertid er det grunn til å tro at hadde Nordre Buskerud gjennomført denne aksjonen alene, hadde vi vært på øya tidligere enn slik aksjonen ble gjennomført», sier Sissel Hammer ifølge referatet som hun selv har signert og godkjent.

Hun står fast på den vurderingen.

– Hvis den opprinnelige planen ble gjennomført, og det ikke skjedde hindringer underveis, så kunne vil ha vært på Utøya tidligere, svarte hun på direkte spørsmål fra Martin Kolberg.

– Valgte å vente på beredskapstroppen

Hammer viser til at også 22. juli-kommisjonens rapport slår fast at den lokale aksjonslederen opprinnelig ønsket å reise ut til Utøya med lokale folk.

Ifølge politiet i Nordre Buskerud ville de ha kunne kommet sju til åtte minutter tidligere til Utøya dersom denne planen ble fulgt.

Per Olaf Lundteigen (Sp) ville ha svar på hvem som bestemte at den lokale aksjons- og innsatslederen heller skulle vente på beredskapstroppen.

Ifølge Hammer var det et valg de tok selv.

– Det er klart at de de skjønte at beredskapstroppen var på vei, så ville de aksjonere sammen med dem, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

22. juli. Åtte politiledere vil bli grillet om manglende oppfølging av egne planer.

Senere førte misforståelser til at lokalt politi bestemte seg for å vente på beredskapstoppen ved Storøya – ikke ved Utvika som er nærmest Utøya.

Der ventet en liten, rød gummibåt som fikk motorstopp kort tid etter at tungt utstyrte politifolk fra Delta gikk om bord.

Likevel understreker Hammer at de er umulig å vite om de lokale politifolkene kunne ha pågrepet gjerningsmannen tidligere, selv om de hadde kommet seg over til øya på egen hånd.

Hun presiserer også overfor NRK at hun ikke er kritisk til at Beredskapstroppen kom til Utøya.

Ifølge Hammer er det kun et «erfaringspunkt» at lokalt politi kunne ha ankommet tidligere.

Beredskapstroppen: – Vi kom før båten

Etter at Hammer og de andre politimestrene hadde forklart seg for komiteen, var det Beredskapstroppens tur til å svare på spørsmål.

Troppens sjef, Anders Snortheimsmoen, medgir at lokalt politi kunne ha kommet tidligere til Utøya dersom de ikke hadde ventet på styrken fra Oslo.

– Det er klart at hvis båten hadde kjørt direkte uten å plukke opp Beredskapstroppen, så hadde båten vært raskere på Utøya dersom ingenting annet hadde skjedd.

Samtidig understreker han at den famøse røde gummibåten ankom oppmøtestedet Storøya etter at Beredskapstroppen kom til stedet.

Snortheimsmoen avviser også at det at Beredskapstroppen er på vei, kan føre til handlingslammelse hos det lokale politiet.

– Det er mitt bestemte inntrykk at det ikke er sånn.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Anders Snortheimsmoen og anders anundsen under høring

HØRING: Sjefen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen hilste på komiteleder Anders Anundsen (Frp) før han forklarte seg for Stortinget mandag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

KrFs Geir Bekkevold ville vite om Beredskapstroppen kunne ha gjort ting annerledes den 22. juli, noe Snortheimsmoen svarer bekreftende på.

– Kunne dere dere ha pågrepet Anders Behring Breivik tidligere, spurte Bekkevold.

– Her vil jeg lene meg på det Gjørv-rapporten skriver om «ressursene som ikke fant hverandre,» og dersom kommunikasjonen hadde vært bedre, så kunne vi vært på øya tidligere. Men det er usikkert om vi kunne ha pågrepet han tidligere, svarer sjefen for Beredskapstroppen.

AKTUELT NÅ