Hopp til innhold

Halvparten bryter loven – ingen blir tatt

For to år siden kom loven som skulle straffe kjøpere av svart arbeid. Men for dem som synder mest, er risikoen lik null.

vask

En undersøkelse utført for Skatteetaten viser at 46 prosent av dem som har vaskehjelp betaler svart.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Jan Egil Kristiansen

Sjef for Skattekrim i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen, innrømmer at de har få virkemidler for å avdekke svart arbeid i hjemmet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ikke all husvask er like stueren. Halvparten av dem som har vaskehjelp, betaler svart, viser Skatteetatens egne undersøkelser.

– Et av de store problemene med den svarte økonomien er arbeidet som foregår i de private husholdningene, og særlig renhold, sier sjef for Skattekrim i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

Les også: To av tre bedrifter vil arbeide svart

1.1.2011 kom den nye bestemmelsen i Skattebetalingsloven som skulle få kjøperne til å skjelve i buksene (se fakta).

Fra da kunne du bli stilt medansvarlig for svart arbeid dersom du betaler over 10.000 kroner kontant ved kjøp av tjenester fra håndverker, vaskehjelp, biloppretting og lignende.

«En slik ordning vil klart og tydelig signalisere at kjøper løper en risiko ved å betale for kjøp av tjenester med kontanter.» skrev Finansdepartementet i sin vurdering.

Ingen tatt

Men to år etter at loven trådte i kraft viser det seg at risikoen er minimal, og på enkelte områder lik null.

Det bekrefter Skatteetaten overfor NRK.

«Skatteetaten er svært forsiktige med å gå inn og kontrollere i private hjem. Dette er både et policyspørsmål og det er tvil om hvor langt våre hjemler går, når vi ikke har skjellig grunn til mistanke.

Derfor har ingen blitt gjort medansvarlig for bruk av svart vaskehjelp i hjemmet siden regelen kom i 2011,» skriver underdirektør Henry Larsen i Skattedirektoratet i en e-post til NRK.no.

– Er det en reell risiko?

– Jeg velger å svare ja på det. Selv om risikoen ikke er stor, vil den uansett være der. Det kan være tilfeller der skatteetaten får inn tips, eller vi kan finne spor hos rengjøringsbyråer vi kontrollerer, sier Larsen.

– Så hvorfor har dere ikke funnet noen?

– Det er et veldig godt spørsmål. Vi spør regionene om det. Vi vet at en del renholdsfirmaer blir tatt, og det er i utgangspunktet selger som skal betale skatter og avgifter.

– Burde dere ikke klart å finne et eksempel til skrekk og advarsel?

– Jo, absolutt. Vi ber regionene ha oppmerksomhet på akkurat det, og departementet etterspør resultater. Vi har fått føringer på mer kontroll av rengjøringsbransjen i 2013. Bakgrunnen er at undersøkelser viser at rengjøringsbransjen er en av verstingene når det gjelder svart arbeid, svarer Larsen.

Ikke prioritert

Høsten 2011 avslørte NRK.no at over 28.000 polakker ikke betalte ikke skatt.

En FAFO-undersøkelse viste at nær 60 prosent av de polske hushjelpene jobber svart. Det inkluderer både dem som jobber i et firma i renholdsbransjen, og hushjelper som jobber på privatmarkedet.

– På hjemmemarkedet sier nesten alle at de jobber svart, sa Line Eldring i FAFO.

Les også: – Jeg har et polsk vidunder som vasker og fikser så alt skinner!

Og til tross for medansvarsbestemmelsen som kom i 2011, er det tilsynelatende risikofritt for kjøperne å benytte seg av tjenestene.

Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst sier de innser at disse tjenestene vokser, og at de har en generell utfordring med kontrollen.

– Privatmarkedet er ikke veldig høyt prioritert. Det er vanskelig å avdekke tjenester i private hjem, og da har man prioritert saker som man kan klare å komme til bunns i, vedgår Kristiansen.

Reagerte hardt mot steinlegging

Kristiansen sier de mottar få tips om svarte tjenester i hjemmet. Det er lettere å avdekke ting som skjer utendørs, som da politiet i Østfold pågrep utenlandske steinleggere og samtidig straffet tre av kjøperne.

– For første gang brukte vi overfor kjøperne at hvis de betaler kontant for mer enn 10.000 kroner, kan vi fremme skattekrav og kreve skatt og moms hos kjøperen, forteller Kristiansen.

En huseier i Østfold fikk et momskrav på 52.000 kroner.

Skattedirektoratet opplyser at de i tillegg til sakene i Østfold har avdekket to saker i Skatt vest, og har 15 saker til vurdering i resten av landet når det gjelder steinleggere.

Men når det kommer til arbeid innenfor husets fire vegger, kan skatten feies under teppet uten at Skattedirektoratet får grepet inn.

– Det er en utfordring å finne de som bruker svart vaskehjelp. Vi må påvise at det faktisk skjer, påpeker Kristiansen.

Renholdsbransjen verst

En spørreundersøkelse som Opinion gjorde for Skatteetaten i 2011 viser at nesten halvparten (46 prosent) av de som har kjøpt renhold/vask i løpet av de to siste årene, har kjøpt dette arbeidet helt eller delvis svart.

Det er fortsatt et fåtall av norske husholdninger som har betalt vaskehjelp. Ser man på hele befolkningen, opplyser 5 prosent at de har kjøpt renhold/vask svart i løpet av de siste to årene.

Dette gjør at renhold/vask er den type arbeid der svart arbeid klart har høyest forekomst, og omfanget øker, går det frem av rapporten.

Andre typer arbeid der andelen svart arbeid også er høy, er noen håndverkertjenester som maler (28 prosent), murer (21 prosent) og snekker (19 prosent).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT