Hopp til innhold

– Har visst det i to år

STORTINGET (NRK.no): Allerede etter valget i 2009 bestemte Kristin Halvorsen seg for at hun ville trekke seg som partileder før stortingsvalget i 2013.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen er ferdig som SV-leder til våren.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Da Kristin Halvorsen kunngjorde sin avgang på SVs valgvake i kveld, kom det overraskende på mange.

Toppledelsen i SV var klar over avgjørelsen hennes, og hun hadde også varslet Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete, men ellers var det ikke mange som visste at Halvorsen ledet sin siste valgkamp som SV-leder.

Halvorsen selv har i kveld sagt at det var viktig for henne å gi en ny partileder tid til å «bli varm i trøya» før neste valgkamp, foran stortingsvalget om to år.

Nå innrømmer Halvorsen overfor NRK.no at hun tok avgjørelsen om å gå av allerede etter forrige stortingsvalg, i 2009.

– Jeg har visst i to år at jeg kom til å gå av før valget i 2013, sier Halvorsen.

– Når visste du at det kom til å bli akkurat våren 2012?

– Det vil jeg ikke svare på.

Stoltenberg takker Halvorsen

– Det er ingen utenfor mitt eget parti jeg har samarbeidet tettere med gjennom så mange år som Kristin, sier Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg.

Kristin Halvorsen ringte selv sin regjeringssjef Jens Stoltenberg og informerte om beslutningen om å trekke seg som SV-leder like før hun kunngjorde det for offentligheten.

– Jeg respekterer den beslutningen. Hun har vært partileder lenge, og jeg forstår at hun nå føler at det er tid for andre oppgaver, sier Stoltenberg.

– Husker da vi møttes på hemmelig sted...

Han understreker at hun fortsetter i regjeringen.

– Jeg har veldig stor respekt for det arbeidet hun har gjort, og derfor er jeg også desto mer glad for at hun jo ikke slutter. Hun går av som partileder, men vil gjerne fortsette i regjering, og hun er veldig god å ha på det regjeringslaget, sier Stoltenberg og legger til at regjeringens politikk fortsetter.

Da Stoltenberg kommenterte Kristin Halvorsens avgang til Arbeiderpartiets valgvake tidligere i kveld, takket han sin regjeringskollega.

– Jeg husker at Kristin og jeg møttes i 2002-2003 på et hemmelig sted i Oslo den gangen et rødgrønt samarbeid fortsatt var uprøvd og veldig omstridt. Hun har vært med på å bygge et historisk flertall, og Kristin har veldig mye av æren for hva vi har fått til sammen. Det vil stå fast, og det takker vi henne for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete

Statsminister Jens Stoltenberg er glad for at Kristin Halvorsen fortsetter i regjeringen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Rakrygget politiker og flott menneske

Halvorsens andre regjeringskollega blant partilederne, Senterparti-leder Liv Signe Navarsete, synes det er trist at SV-lederen går av.

– Kristin Halvorsen er en rakrygget politiker og et flott menneske som jeg har lært å sette veldig pris på og har samarbeidet godt med. Både personlig og for Senterpartiets del synes jeg det er trist, men det er hennes avgjørelse.

Jensen: Kommer til å savne henne

Også blant Halvorsens politiske motstandere høster den avtroppende partilederen ros.

– Akkurat nå har jeg stor medfølelse med Kristin. Jeg har hatt mange durabelige slag med henne, og det er en dame jeg setter høyt.

– Kommer du til å savne henne i norsk toppolitikk?

– Ja, det gjør jeg, fordi hun er tøff og i tillegg er hun en veldig hyggelig person. Jeg har hatt veldig mye morsomt med Kristin bak i kulissene, selv om mange kanskje ikke skulle tro det. Hun er morsom og hyggelig, sier Siv Jensen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger