Hopp til innhold

Halvorsen: – Kjedelig valgkamp

Det ble til tider høy temperatur under kveldens partilederdebatt. Kristin Halvorsen oppsummerte med at valgkampen har vært kjedelig.

NRKs partilederdebatt
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Den siste ordinære valgdebatten på NRK var lagt til Samfunnssalen i Oslo sentrum.

Det som av programlederne Knut Olsen og Lisbeth Skei blir omtalt som den avgjørende debatten åpnet med utfordringen med eldrebølgen som stadig kommer nærmere.

LES: Partilederdebatten fyller 50 år
SE: Debatten i opptak

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg er lei av at eldrebølgen til stadighet omtales med negativt fortegn.

– Det er positivt at flere lever lenger. Vi skal bruke de store pengene på de store oppgavene, og eldre er en av de største oppgavene. Da kan vi ikke bruke pengene på skatteletter, åpnet Stoltenberg.

– Ikke spørsmål om penger

Frp-leder Siv Jensen har uttalt at hun ikke vil gå av veien for å bruke nok oljepenger til å fjerne køene i eldreomsorgen, men noe eksakt beløp vil hun ikke ut med.

– Det er ikke et spørsmål om penger, men om moral. Dette er mennesker som har vært med på å bygge landet, sa Frp-lederen.

Bruker Siv 70 milliarder ekstra hvert år, har hun brukt opp hele oljefondet før hun er 62.

Kristin Halvorsen

– En anstendig eldreomsorg handler om hvordan man bruker samfunnets ressurser. Det løses ikke med penger, men ved å rekruttere nok folk, mente SV-leder Kristin Halvorsen og kom med følgende regnestykke:

– Bruker Siv 70 milliarder ekstra hvert år, har hun brukt opp hele oljefondet før hun er 62, hevdet Halvorsen.

Både Erna Solberg (H) og Lars Sponheim (V) var hjertens enige om at man ved å satse på de små og mellomstore bedriftene vil føre til inntekter som kan brukes på å finansiere eldreomsorgen.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete argumenterte for omsorgslønn for familier som vil ta seg av sine syke, gamle slektninger hjemme.

– Asylsøkere må få jobbe

Erna Solberg varsler en strengere asylpolitikk om hun kommer til makten.

– Vi må ikke være så naive at vi tror på dem som kommer uten identifikasjon. Derfor må vi ha en strammere holdning til disse gruppene, sa Solberg.

De vi snakker om er de som pusher dop og som driver kriminalitet. Disse menneskene vil Sponheim ansette på sykehjemmene

Siv Jensen om asylsøkere

Venstre og Lars Sponheim mener derimot at alle asylsøkere skal få tilbud om å gå ut i jobb når de oppholder seg i Norge.

– Vi trenger arbeidskraft, og det er bra at de får jobbe her mens de venter på behandlingen, sa Sponheim som frykter at man glemmer verdien av asylretten.

Siv jensen

Frp-leder Siv Jensen.

Foto: NRK

– Majoriteten av dem har ingenting her å gjøre. Vi har ingen kontroll på hvor asylsøkerne oppholder seg, sier Jensen som helst ser at asylsøkerne interneres i påvente av behandling av søknaden.

– De vi snakker om er de som pusher dop og som driver kriminalitet. Disse menneskene vil Sponheim ansette på sykehjemmene, sa Jensen.

– Det skal ikke være for fordelaktig å komme hit. Vi vil ha en streng og rettferdig politikk, for vi må ikke glemme de 20 millioner på flukt, mente Stoltenberg.

Sponheim utfordret Siv Jensen til å prøve å si to positive ord om innvandrere.

– De som bor her er godt integrert, de er i jobb og de er skattebetalere.
Men også de vil at vi skal rydde opp og stramme inn asylpolitikken, svarte Jensen.

– Ekspert på å tape miljøsaker

Kristin Halvorsen har gjennom valgkampen sagt at SV skal vinne kampen mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen, en sak hvor hun er på kant med regjeringspartner Arbeiderpartiet.

Men hun avviser at dette er et ultimatum i forhold til et videre regjeringssamarbeid.

– Jeg regner med gjennomslag fordi argumentene våre er gode.

Kristin Halvorsen
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Nå har du har en mulighet til å ta et moralsk standpunkt, og da kan vi bli gode venner, sa Sponheim til Halvorsen.

Erna Solberg innrømmer at Lofoten og Vesterålen blir en vanskelig i eventuelle regjeringsforhandlinger med Venstre.

– Men olje og gassnæringen er det som gir oss mest inntekter. Jeg mener vi burde laget en like stor konsekvensanalyse av å si nei til boring. Hva betyr det for framtidas eldreomsorg, spurte Solberg.

– Kristin Halvorsen og SV er eksperter på å tape miljøsaker. De aksepterte Goliat-utbyggingen uten å mukke. De finansierer den miljøpolitiske skandalen med oljesand i Canada, mente Dagfinn Høybråten.

– Vi trenger oljeaktiviteten. Vi kan ikke bare basere oss på fornybar energi, mente Jensen.

– Har klemt Siv Jensen

Denne valgkampen har det vært et vell av garantier fra ulike hold i forhold til regjeringsspørsmålet.

De borgerlige bruker Frp som en skammel for å komme inn i regjeringskontorene

Jens Stoltenberg

Sponheim har blant annet garantert at han ikke vil samarbeide med Frp, mens Frp ikke vil samarbeide med en regjering hvor de ikke er med.

– Jeg har snakket Siv Jensen og jeg har klemt henne. Jeg har snakket med Lars og Dagfinn. Vi har så mye til felles, sier Solberg som oppfordrer garantistene til å tenke gjennom hvordan de skal tolke disse garantiene.

De borgerlige

Erna Solberg sier hun har klemt og snakket med sine kolleger på borgerlig side.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det å sitte i regjering handler om å ha hånden på rattet og ta kontrollen. Jeg vil bruke Frps makt til å gjøre det samme, sa Jensen og la til:

– Å si at vi skal ha en borgerlig regjering uten Frp er som å ha en rødgrønn regjering uten Arbeiderpartiet.

– En regjering må ikke ha flertall, men må kunne manøvrere i Stortinget for å få gjennomslag for sine saker, mente Dagfinn Høybråten.

– De borgerlige bruker Frp som en skammel for å komme inn i regjeringskontorene, og når de ikke har bruk for skammelen mer så sparker de den bort, sa Stoltenberg.

Smertegrense

SV har dalt på meningsmålingene den siste tiden, men Halvorsen ble tydelig irritert da hun ble spurt om SV kunne fortsette i regjering om den dårlige trenden fortsette.

– Hvorfor skal jeg diskutere dette når valgresultatet ikke foreligger før på mandag?

– Men har du en smertegrense, spurte programleder Knut Olsen.

– Det gidder jeg ikke å diskutere en gang. Nå skal vi mobilisere, sa Halvorsen før hun kapret debatten og lirte av seg en lang tirade om skolepolitikk.

Rødts Torstein Dahle ble i det store og det hele snakket i hjel under debatten, men lovet å støtte de rødgrønne hvis hans parti kommer inn på tinget.

– Vi har sagt at vi vil ha en rødgrønn regjering. Dette kan jeg garantere. En stemme for oss er en stemme langt unna Siv Jensen, sa Dahle.

– Jeg håper vi skal klare å vinne uten hjelp fra ham, sa Stoltenberg.

Statsminister S....berg

Etter å ha blitt drillet i vel halvannen time, var det tid for en mer selskapelig spørrelek for partilederne.

– Rekk opp en hånd de av dere som tror vi får en statsminiister som begynner på «S» og slutter på «berg», spurte Knut Olsen.

Det ble et salig kaos før Jens Stoltenberg innså at kanskje også han burde rekke opp hånda.

Siv Jensen var den eneste som rakk opp hånda på at hun savnet Carl I. Hagen, mens Kristin Halvorsen sa seg enig i valgforsker Frank Aarebrots utsagn om at det har vært en kjedelig valgkamp:

– Jeg synes valgkampen har handlet altfor mye om regjeringsspørsmålet, og for lite om viktige saker.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ