Hopp til innhold

Halvorsen: – En heder til Norge

Jens Stoltenberg hylles etter nyheten om at han blir ny generalsekretær i NATO. Samtidig advarer forskere om at nordmannen går en tøff jobb i møte.

Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen

LEDEREGENSKAPER: Kristin Halvorsen sier Jens Stoltenberg har de riktige egenskapene til å bli en god generalsekretær i NATO. (Arkivfoto).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Dette er en heder til Norge og en heder til Jens Stoltenbergs lederegenskaper, sier tidligere SV-leder Kristin Halvorsen til NRK.

I åtte år var hun en del av Stoltenbergs rødgrønne regjering. Hun er ikke overrasket over at Ap-lederen er ønsket som ny generalsekretær i NATO.

Erna Solberg

GRATULERER: Erna Solberg ser fram til å jobbe tett med Jens Stoltenberg når han blir generalsekretær i NATO.

Foto: Per Løchen / NTB Scanpix

– Han er en dedikert leder som raskt setter seg inn i nye utfordringer, sier hun.

Også statsminister Erna Solberg var raskt ute med å gratulere Stoltenberg med toppjobben. Hun sier regjeringen ser fram til å samarbeide tett med NATOs nye toppsjef Jens Stoltenberg.

– Med ham får NATO en sterk og samlende generalsekretær. Det er et stort og ansvarsfullt oppdrag Stoltenberg har fått i dag. Jeg er trygg på at han vil utføre denne oppgaven til beste for alle NATO-land. Regjeringen ser fram til å samarbeide tett med ham i den nye rollen, sier Solberg til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande omtaler utnevnelsen av Stoltenberg som en «fantastisk nyhet».

– Det er stas for Norge at vi får en så viktig internasjonal posisjon i en så viktig tid i Europa, sier hun når NRK møter henne i Vandrehallen på Stortinget kort tid etter at en rekke kilder bekrefter at Stoltenberg utnevnes i ettermiddag.

Må bygge tillit

Skei Grande er overbevist om at Stoltenbergs lange erfaring som statsminister gjør han til en god kandidat.

– Han har bygget relasjoner til statsledere over tid, og han er en likandes person som fort skaper tillit, sier hun.

Kristian Berg Harpviken

STRATEGI: Norge var en pådriver da NATO utarbeidet en ny strategi, og Stoltenbergs innsats ble lagt merke til, sier Kristian Berg Harpviken.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Ifølge Kristian Berg Harpviken, som er direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio), vil nettopp de egenskapene være viktige for Stoltenberg og NATO.

– Hans egenskaper som konsensuspolitiker vil han dra nytte av i denne jobben, sier han til NRK.

Nordmannen tar nemlig over ledervervet i en svært turbulent tid for NATO. Russland har nylig annektert Krim-halvøya i Ukraina, og stemning er fortsatt svært spent i området. Ifølge Harpviken er det nettopp forholdet til et stadig mer aggressivt og nasjonalistisk Russland som vil være hovedutfordringen for NATO i tiden framover.

– Det partnerskapet man har hatt med Russland kan vise seg vanskelig å opprettholde, sier Harpviken.

Utfordringer i kø

Det faktum at Norge grenser til Russland og jevnlig har hatt samtaler med russiske myndigheter har blitt trukket fram som en styrke for Stoltenbergs kandidatur.

I 2010 inngikk daværende statsminister Stoltenberg et kompromiss om delelinjen i Barentshavet etter 40 års forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under videoen:

– Norge har rykket opp en divisjon, sier 
Tormod Heier, forsker, Forsvarets stabskole.

RYKKER OPP: Forsker Tormod Heier ved Forsvarets stabskole sier NATO har lagt merke til at Norge har økt forsvarsbudsjettene de siste årene.

Men ifølge Harpviken er ikke Russland det eneste som kan gi Stoltenberg hodebry i sin nye jobb.

– NATO har andre utforinger, som spenningen mellom USA og Europa om hvor mye penger man skal bruke på forsvar. Samtidig er det spørsmål knyttet til hva forsvar dreier seg om, om det er klassiske militære virkemidler eller om det er nettkrig og dronekrig.

– Norge har imponert

Harpviken sier også at Stoltenberg tidligere har imponert NATO i arbeidet med å meisle ut en ny strategi. Norge, med Stoltenberg i spissen, har tidligere vært en pådriver for at NATO skal tilbake til kjerneoppgavene med beskyttelse av nærområdene.

– Utfordringen med Russlands intervensjon helt i takt med den linjen Stoltenberg har stått for når NATOs nye strategi skulle utformes, sier han.

Forsker Tormod Heier ved Forsvarets stabskole viser også til at Norge har imponert NATO rent militært.

– Norge har vært en av de mest pågående eksponentene for en modernisering av sitt eget forsvar. Og de har klart å opprettholde og øke forsvarsbudsjettene, påpeker han.


AKTUELT NÅ