Hopp til innhold

Halvorsen trekker seg til våren

ROCKEFELLER (NRK.no): SV-leder Kristin Halvorsen sier at hun vil at partiet skal velge en ny leder i løpet av neste år.

Video b797f365-b91b-4177-aeb9-fac6eca6b4e1.jpg

Kristin Halvorsen kunngjorde til SVs valgvake at hun trekker seg som partileder til våren.

Dermed skal SV gå stortingsvalget i 2013 i møte med en ny partileder.

Kristin Halvorsen erkjente at SV har oppnådd et dårlig valgresultat da hun talte til partiets valgvake klokken 22.

– Vi har en stor jobb foran oss frem mot 2013, slo Halvorsen fast og understreket at den valgkampen begynner allerede i kveld.

Rørt Halvorsen annonserte sin avgang

Siste del av den valgkampen blir imidlertid uten Kristin Halvorsen ved SV-roret.

– Nå har jeg vært SV-leder i snart 15 år, og jeg har hatt lyst til å lede SV gjennom denne valgkampen. Men jeg har også for lenge siden bestemt meg for at foran stortingsvalget i 2013 må SV velge en ny leder, sa en beveget Kristin Halvorsen i sin tale.

Halvorsen forteller til NRK at hun har bestemt seg for dette for en god stund siden, og at beslutningen ble tatt uavhengig av de dårlige meningsmålingene SV har slitt med i valgkampen.

– Jeg har vært fast bestemt på lenge at jeg ikke skulle være partileder før stortingsvalget i 2013. Det er riktig at en ny partileder får tid på seg til å bli varm i trøya, for det er en stri jobb å være partileder i en valgkamp, sier Halvorsen.

Hvordan var det for deg å sto på talerstolen og fortelle om det?

Det er noe jeg har forberedt meg på, og som jeg har bestemt meg for for lenge siden. Vi vet alle sammen i SV at vi må fornye oss og få opp begeistringen blant velgerne på venstresiden, sier Halvorsen, men er likevel tydelig rørt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen hadde forberedt seg på å kunngjøre sin avgang valgkvelden, men var likevel tydelig rørt.

Foto: NRK

Navarsete: Visste det på forhånd

SV-lederen vil ikke si hvem som har visst om avgjørelsen hennes, men regjeringskollega og Senterparti-leder Liv Signe Navarsete avslørte på Senterpartiets valgvake at hun var informert.

– Jeg vet at hun har tenkt på det en stund.

– Så du visste dette på forhånd?

– Jeg har fått vite det av Kristin før det kom på nyhetene, ja, svarer Navarsete.

Hun har bare lovord å si om Halvorsen.

– Kristin Halvorsen er en rakrygget politiker og et flott menneske som jeg har lært å sette veldig pris på og har samarbeidet godt med. Både personlig og for Senterpartiets del synes jeg det er trist, men det er hennes avgjørelse.

Svak oppslutning

Gjennom hele valgkampen har SV-leder Kristin Halvorsen måttet kommentere svake meningsmålinger.

For ei uke siden lanserte hun partiets plan B, en slitt, svart rockebuss som skulle frakte partiledelsen til alle landets fylker. Men frierferden hjalp ikke, og SV endte på en dårlig oppslutning på 4,3 prosent i kommunevalget, viste prognosene da SV-lederen sto på talerstolen på SVs valgvake på Rockefeller i Oslo.

Dermed hadde ikke bussturen, som SV døpte «Valgthrilleren», samme effekt som innspurten foran stortingsvalget i 1997. Da hyret Halvorsen inn et lite fly, og klarte å mobilisere SV-velgere rundt om i Norge. Men den gang dreide innspurten seg om mer enn virkemiddelet. SV klarte også å snu valgkampens tema fra eldre og omsorg til skole og ungdom.

Havnet i skyggen

Flere valgforskere har påpekt at SV ikke har maktet å sette dagsorden under årets valgkamp.

I stedet har Kristin Halvorsen og SV havnet i skyggen av Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet.

Tidligere i valgkampen skrev politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, at partiet ikke får betalt for den innflytelsen de har over regjeringens rødgrønne politikk.

Halvorsen: Måtte avvise avgangen i går

Tross de dårligere meningsmålingene har få sentrale SV-ere krevd en debatt om Kristin Halvorsens posisjon som partileder. Unntaket er SVs ringrev Rolf Reikvam, som åpent kritiserte partiledelsen i VG.

I går var Kristin Halvorsen krystallklar på at hun ikke kom til å gå av som partileder, samme hvor dårlig partiet gjorde det.

– Jeg måtte si det i går, sier Halvorsen i kveld.

– Så da løy du?

– Jeg måtte si det, svarer hun til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger