NRK Meny
Normal

– Er det sant? Det er jo helt fantastisk!

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er i fyr og flamme over at KrF vil avlyse kampen mot homofilt ekteskap.

Kristin Halvorsen (SV)

Kristin Halvorsen jubler over at KrF kan innta et nytt standpunkt når det gjelder homofilt ekteskap.

Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

Kristin Halvorsen tror knapt sine egne ører når NRK forteller henne at Kristelig Folkeparti åpner for at homofile kan gifte seg.

– Nei, dette er jo bare fantastisk! Hjelpe meg. Er det sant?

– Hva tenker du om det?

– Det synes jeg rett og slett er fantastisk. Og det viser hvor avgjørende viktig det er at noen går foran og tør å ta kontroversielle standpunkt. Det er hele homokampen i Norge et bevis for. KrF var imot å avkriminalisere homofili i 1972. De var imot partnerskapsloven da den ble innført. De var imot at ekteskapsloven skulle gjelde uansett legning. Verden går framover, jeg må nesten feire i dag, sier Halvorsen til NRK og ler.

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen og KrF vil erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vil ikke hovere

For første gang sier KrF spesifikt at ekteskapet ikke skal være en ordning forbeholdt mann og kvinne. Dagrun Eriksen, som er partiets nestleder, samt leder for partiets programkomite, sier til VG at de ønsker å sikre to voksne mennesker mulighet til å regulere sitt liv juridisk.

Kristin Halvorsen ønsker ikke å spekulere i om dette utspillet er et taktisk frieri fra KrF sin side.

– Nei, jeg synes dette er helt fantastisk, og vil ikke hovere over noe. Jeg vil bare glede meg over at det er tverrpolitisk enighet om at alle homofile og lesbiske i Norge kan vite at det like stor respekt rundt deres samliv og kjærlighet som det er for oss heterofile.

Ap fornøyd

Også Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen er fornøyd med at KrF myker opp motstanden mot homofile ekteskap, selv om Stortingets flertall for få år siden vedtok at likekjønnede par har rett til å gifte seg etter samme lov som par av ulike kjønn.

– Det er svært gledelig at KrF nå åpner for at også homofile kan gifte seg. For det er viktig at de kan gifte seg med hvem de vil på lik linje med alle andre i samfunnet. Dette ble det enighet om i forrige stortingsperiode, men det er et spørsmål i norsk politikk som det er viktig at det er bredest mulig enighet om, sier Pedersen til NRK.

Kristelig Folkeparti vil i stedet erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning.

– Vi må forholde oss til det politiske landskapet slik det faktisk er. Vi kunne sagt at vi står ved det gamle, gått ned med flagget til topps og latt saken være, sier Dagrun Eriksen til Vårt Land.

En av grunnene til at KrF-komiteen ønsker å erstatte dagens ekteskapslov med en samlivslov, er at trossamfunn ikke skal bli overkjørt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger