Halliker driver prostitusjon i folks private leiligheter

I Stockholm er det stadig vanligere at leilighetene vanlige folk leier ut gjennom Airbnb, brukes til prostitusjon. Også i Norge er flere tilfeller avdekket.

Mobiltelefon Airbnb

DELINGSØKONOMI: Stadig flere leier ut leiligheten sin til andre privatpersoner gjennom nettstedet Airbnb. Men det kan være vanskelig å forsikre seg om at den som flytter inn, ikke driver med prostitusjon.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

På kort tid har nettstedet Airbnb økt voldsomt i popularitet – både i Sverige og i Norge. Med få tastetrykk kan privatpersoner leie ut egen bolig til personer som kommer til byen.

Men nå advarer Stockholm-politiet om at Airbnb-leilighetene ofte leies av grupper som driver med bordellvirksomhet.

– Utleieleiligheter en nå det klart største markedet for prostitusjon i Stockholm, sier etterforsker Simon Häggstrøm i politiets prostitusjonsgruppe til Dagens Nyheter.

Skjer også i Norge

At utleieleiligheter blir benyttet til prostitusjon har også skjedd i Norge. Over 9000 personer leier ut leilighetene sine gjennom Airbnb her til lands. I vår avdekket politiet i Trondheim tre tilfeller der leiligheter utleid gjennom Airbnb og Finn.no ble brukt til prostitusjon.

– Vi vet at utleiemarkedet, også Airbnb, brukes til prostitusjon, sier leder for menneskehandelsgruppa i Trondheim-politiet Arild Hopsø.

Airbnb.no

LEIER UT LEILIGHETEN SIN: I Trondheim leier privatpersoner ut leiligheten sin.

Foto: Montasje/NRK / Airbnb.no

Oslo-politiet har så langt ikke avdekket tilfeller av prostitusjon i Airbnb-leiligheter, men sier det ikke er ukjent fenomen at kortidsleieleiligheter er en arena for sexsalg. I Oslo er det blitt vanligere at prostituerte benytte utleieleiligheter enn hoteller.

Thor Martin Elton

BØR TENKE SEG OM: Det mener politiførstebetjent Thor Martin Elton.

Foto: Ellen Omland / NRK

– De som leier ut bør være klar over hvilke eventualiteter som kan oppstå. Dersom en østeuropeisk jente med en mann som ønsker å leie, er det grunnlag for å foreta ytterligere undersøkelser, sier leder for menneskehandelsgruppa Thor Martin Elton.

Oppgir at de er på språkreise

I Stockholm foregår det daglig prostitusjon på 200 adresser. Størsteparten av disse er utleieleiligheter,sier Häggström. Eierne av leilighetene er oftest intetanende.

– Folk er blåøyde. De burde tenke litt mer over hvem de leier ut til, sier Häggström.

De som skal leie, oppgir at de er et trivelig par som skal til Stockholm på ferie, der den ene i virkeligheten er hallik. Eller den leies av to jenter som oppgir at de er på «språkreise».

Vil selge sengen og leiligheten

Det er som oftest naboene som begynner å ane ugler i mosen og reagerer. Når politiet oppdager bordellvirksomhet i en leilighet, sender de alltid et brev til huseier.

– Mange blir helt knekt når de leser brevet og forstår hva som har pågått. De vil kvitte seg med sengen og selge leiligheten, sier Häggström.

Bordellvirksomheten i leilighetene er organisert kriminalitet med tydelige koblinger til Øst-Europa.

– Jentene er mellom 18 og 23 år og kommer ofte fra fattige kår, for eksempel Romania, og kjøres rundt til ulike leiligheter og kunder.

Airbnb i Norge opplyser at de har nulltoleranse for slike saker, og at de jobber raskt for å hjelpe verter og gjester, og permanent fjerne useriøse aktører, når de blir gjort oppmerksomme på slike problemstillinger.

Les mer: – Menneskehandel-ofre blir ikke fanget opp

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger