Hopp til innhold

Her møtes de politiske rivalene til forsoning

Kjell Magne Bondevik lå i politisk strid med Carl I. Hagen i et tiår, men møttes i dag for å begrave stridsøksen. – Vi er begge så gamle at vi kan innrømme at det er ting vi ikke skulle sagt, sier Hagen.

Hagen og Bondevik

Til tross for et tiår med politisk fiendeskap, ble det også tid til å diskutere ferieplaner da Hagen og Bondevik møttes mandag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tapte valget i 2005. Da hadde han kranglet med Frp og Carl I. Hagen i nær et tiår. Bondevik fikk de fleste stikkene, men det var Hagen som fikk det siste og giftigste.

– Det var nok Carl I. Hagen som avsatte meg. Og ikke bare meg, men hele den ikke-sosialistiske regjeringen. Det rammet regjeringen fordi jeg tross alt var statsminister, sier Bondevik til VG i dag.

Samtidig gir Bondevik uttrykk for at det kunne være lurt å snakke med Hagen om de gamle feidene, og det var nettopp det som skjedde i Dagsnytt 18s studio mandag.

Før møtet var det avslappet Bondevik som skulle hilse på sin gamle rival.

– Jeg synes det er greit å få ryddet opp i en del ting. Dette var noe som ikke gikk på person, men på politikk, sier Bondevik til NRK like før sendingen.

Se Bondevik og Hagens møte i Dagsnytt 18:

Carl I Hagen setter pris på Bondeviks beklagelse.

Se Hagen og Bondevik sette en strek over flere år med politiske feider i Dagsnytt 18 mandag.

Glad Hagen

Etter et håndtrykk setter Bondevik og Hagen seg ned i sofaen utenfor radiostudioet på Marienlyst. I tillegg til årets ferieplaner var temaet for samtalen først og fremst dagens møte. Når sendingen kommer i gang innrømmer Hagen at han ble overrasket over den utstrakte hånden fra Bondevik.

– Jeg ble først forbauset over det Bondevik sier i VG, for det var liksom ingen foranledning. Men jeg er glad for noe av det Bondevik sa, blant annet at han ikke hadde behandlet oss som et politisk parti, sier Hagen.

Ifølge ekspertene tapte den sittende Bondevik-regjeringen mye på grunn av at Hagen gikk klart og tydelig ut og sa at han og Frp ikke kom til å støtte en ny regjering ledet av Bondevik rett før valget i 2005.

Bondevik er fortsatt klar på at utspillet rammet hele det ikke-sosialistiske samarbeidet. Samtidig tar han selvkritikk for ikke å ha nærmet seg Frp på en annen måte tidligere.

– Det var særlig de første årene jeg føler at vi ikke behandlet Frp som et politisk parti. Vi forholdt oss ikke til dem på samme måte som vi gjorde med andre partier, sier Bondevik.

Artikkelen fortsetter.

Hagen og Bondevik

Stemningen var avslappet da de to politiske rivalene møttes i sofaen før Dagsnytt 18-sending mandag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Langvarig feide

Hagens utspill i 2005 var imidlertid bare siste kapittel i en langvarig feide i norsk politikk. En kamp mellom KrF og Bondevik på den ene siden, og Frp og Carl I. Hagen på den andre.

Det er vanskelig å si når konflikten mellom Frp og KrF starter for alvor. Noe av det Carl I. Hagen selv husker best, er fra tiden umiddelbart etter at Bondevik har trukket seg som partileder til fordel for Valgerd Svarstad Haugland i 1995.

Under partilederdebatten på «Holmgang» på TV2 refererer den ferske partilederen til Frp-velgerne som «disse elementene». Carl I. Hagen sier til NRK at han fortsatt husker perioden og uttalelsene.

– Jeg husker Svarstad Haugland snakket om «elementene» som stemte på Fremskrittspartiet, og det var jo ikke så positivt. Det ble nevnt at vi stod for et helt annet menneskesyn, sier den tidligere Frp-lederen.

Artikkelen fortsetter.

- Går i mot politisk samarbeid med FrP

Partilederdebatt 8. september 1995, før kommunevalget. Valgerd Svarstad Haugland er helt klar på at KrF ikke vil samarbeide med Frp, og refererer uttalelser fra Kjell Magne Bondevik.

– Har aldri vært fiender

Carl I. Hagen sier også til NRK han aldri skjønte hvorfor KrF ville distansere seg så klart fra Frp.

– Det var noen år hvor KrF støtte oss ut i kulden, og uttalte ting som gjorde at det ble oppfattet slik at han mente vi var spedalske. Det er klart at det da ble vanskelig for Bondevik å samarbeide med oss når han ble statsminister i 2001, sier Hagen.

Samtidig er han åpen for at han selv også kunne være krass i uttalelsene.

– Jeg har sikkert selv sagt negative ting om Bondevik og andre, så jeg har måttet tåle at det av og til er noen sterke uttrykk, sier Hagen.

Selv vil han ikke være med på at det er snakk om en forsoning, i ordets opprinnelige forstand.

– Det er ikke noen grunn til forsoning, vi har aldri vært fiender. Vi har hatt et greit og ryddig forhold, og kritisert hverandres politikk, og av og til hverandres valg av politisk taktikk.

Artikkelen fortsetter.

Bondevik mener han skulle ha behandlet FrP som et vanlig politisk parti

Bondevik angrer på at han ikke behandlet Frp som «et vanlig politisk parti».

– Frp har et helt annet menneskesyn

Tilbake til fortiden. En kronikk Bondevik skrev i Dagbladet 11. september 1997 åpnet et sår som ikke ble leget i tiåret som fulgt. Det var her Bondevik nevnte Frps menneskesyn, samtidig som han tok et oppgjør med verdiene han mente lå til grunn for Frps politikk.

«Fremskrittspartiet representerer en trussel mot Norges sterke tradisjoner for internasjonal solidaritet. Derfor vil jeg markere avstand til et menneskesyn som står i kontrast til den sterke nestekjærlighetstanken som det tradisjonelt har vært bred oppslutning om i norsk politikk og samfunnsliv.»

For å legge sten til byrden gjentar flere sentrale KrF-politikere at det er en forskjell i menneskesyn mellom de to partiene også i andre saker, som for eksempel i forbindelse med debatten rundt bioteknologiloven.

Artikkelen fortsetter.

- Kjell Magne Bondevik fremstår som den viktigste hindringen for et formalisert samarbeid på ikke-sosialistisk side.

Carl I. Hagen sier klart fra om at det er uaktuelt å støtte en ikke-sosialistisk regjering med Bondevik som statsminister i 2005.

Nektet Hagen å bli stortingspresident

I 2001, like etter at Bondevik hadde blitt statsminister for sin andre regjering, kommer neste slag i ansiktet på Carl I. Hagen.

Hagen ønsker det prestisjetunge vervet som stortingspresident, men trenger Bondeviks hjelp. Den får han ikke.

Bondevik skriver følgende om vrakingen da han gir ut biografien «Et liv i spenning» i 2006:

«Ut fra Frps holdninger på flere områder ville det være vanskelig å innstille Hagen til rikets høyeste rangerte person etter medlemmer av kongehuset.»

I pressemeldingen som fulgte boken skrev Bondevik at han konsekvent har holdt en «armlengdes avstand» til Frp.

– Ting kunne blitt annerledes

Etter dagens Dagsnytt 18-sending var stemningen behersket mellom de tidligere kamphanene.

– Det var nyttig å snakke sammen. Poenget var å få fram at det først og fremst var politisk motstand, ikke personlig fiendskap. I den grad det var behov for det, har vi snakket om det som skapte konfrontasjoner tidligere, sier Bondevik.

– Det har ikke vært fiendskap mellom oss, og det har vært mange gode samtaler. Men jeg mener fortsatt at dersom man hadde satt seg ned i 2001, kunne ting blitt veldig annerledes, sier Hagen.

Han legger ikke skjul på at tiden som har gått siden konfrontasjonene, gjør det lettere å være tilgivende.

– Vi er begge så gamle at vi kan innrømme at det er ting vi ikke skulle ha sagt, og det var hyggelig at han tok dette initiativet.

AKTUELT NÅ