NRK Meny
Normal

Vil la gasskraftverk stå ubrukt

Olje- og energiminister Åslaug Haga vil gjøre alt hun kan for å forhindre at de mobile gasskraftverkene som bygges i Møre og Romsdal blir tatt i bruk.

Åslaug Haga
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Haga sier til NTB at hun vil sikre krafttilførselsen i Midt-Norge på andre måter slik av man slipper å bruke de to reservekraftverkene.

Strømkundene må betale

Selv om Haga får viljen sin, og kraftverkene blir stående ubrukt, blir regningen likevel sendt til norske strømkunder.

Les: Omstridd kraftverk

De to reservekraftverkene har en kostnadsramme på 1,6 milliarder kroner, som igjen betyr en sum tilsvarende 7000 kroner per husstand i Midt-Norge.

Utgiftene fordeles på alle nettkunder i Norge, ifølge Statnett.

- Kraftverkene vil bety en økning i nettleien for deg og meg på mellom 50 og 100 kroner i mange år fremover, sier ansvarlig for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert til NTB.

- Skandaløst

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, synes det er skandaløst at Statnett satt i gang byggingen av de mobile gasskraftverkene før de har alle tillatelsene i orden.

De har ennå ikke ikke fått noen utslippstillatelse fra disse miljøbombene, og vi håper de heller ikke får det. De har heller ikke fått noen godkjennelse fra olje- og energiminister Åslaug Haga.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet / NRK

Naturvernforbundet har anket begge disse sakene inn for departementet, og venter på svar.

Naturvernforbundets alternativ til gasskraft er energisparing og utvikling av energivennlig energi. 

Haltbrekken sier til NRK at han vil ta opp saken med den ferske miljø- og utviklingsministeren Erik Solheim.

Utslippsbomber

Det første gasskraftverket vil være operativt fra nyttår. Det er under bygging på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal. Mobilt gasskraftverk nummer to skal bygges på Nyhamna i samme fylke. Det skal være i drift før neste vinter. Meningen er at reservekraftverkene kun skal brukes i en absolutt krisesituasjon.

Knut Lockert og Sigurd Andenæs

Prosjektleder for reservekrafti Statnett, Sigurd Andenæs og ansvarlig for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert, på Tjeldbergodden tirsdag, der Norges første mobile gasskraftverk snart er ferdigbygd.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

De to gasskraftverkene blir utslippsbomber av en størrelse vi aldri har sett maken til på norsk fastland. Ett av dem vil alene spy ut 367.000 tonn CO2 i året ved full drift, tilsvarende utslippet fra 150.000 personbiler.

– Min holdning til gasskraft er helt klar: Den er kun akseptabel ved rensing, sier Haga.

Hun skylder på politiske unnlatelsessynder over mange år når det har vært nødvendig å ha reservekraft i bakhånd i Midt-Norge. Elektrifiseringen av Ormen Lange skapte en mer krevende energisituasjon i Midt-Norge enn tidligere regjeringer hadde tatt høyde for, mener hun.

Nok CO2

– Vi har nok utslipp av CO2 som det er. Vi trenger absolutt ikke mer, sier Naturvernforbundets leder i Møre og Romsdal, Øystein Folden, til NTB.

I likhet med Haltbrekken hadde han gjerne sett at 1,6 milliarder kroner i stedet ble brukt til ulike sparetiltak, som subsidiering av varmepumper, pelletskaminer, flisfyringsanlegg og fjernvarmeanlegg.

I likhet med Haga håper Haltbrekken at det aldri blir bruk for de to mobile gasskraftverkene. Frykten hans ligger i at et nytt tørrår og økte strømpriser skal gi et press som gjør at gassturbinene skrus på.

– Vi merker en mer offensiv holdning til klimaspørsmål både hos den nye olje- og energiministeren, Åslaug Haga, og den nye miljøvernministeren, Erik Solheim.

Inntil videre velger vi å tro at ting går i riktig retning, sier Haltbrekken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger