NRK Meny
Normal

Haga mot flyttestrømmen

Mens flyttestrømmen mot storbyene fortsetter, mener Senterpartiet at valgfrihet kan være med på å snu denne trenden.

Åslaug Haga på NRKs partiutspørring
Foto: NRK

Senterpartileder Åslaug Haga sier under dagens partiutspørring i NRK at distriktspolitikk handler om valgfrihet, og at partiet ønsker at folk selv skal få velge hvor de skal bo.

VIDEO: Åslaug Haga i partiutspørring

HØR: Åslaug Haga svarte lytterne

- Vi har ingen mening hvorvidt det er bedre å bo på bygda enn i byen, men vi vil at folk skal velge, sier hun.

Vil snu strømmen

Haga mener at dersom folk får valgfriheten til å bo der de selv ønsker, så vil flyttestrømmen snu.

- Problemet i dag er at det er alt for mange som opplever at de må flytte, og de gjør det hovedsakelig fordi at de mangler arbeid. Jobben vår er å legge til rette for denne valgfriheten. Det mener jeg det er mulig å gjøre. Og hvis vi greier det, så vil alle kvalitetene på bygda gjøre at flyttestrømmen snur, sier hun.

Fødselsunderskudd

Senterpartiet har sittet i to regjeringer siden 1997, men har ikke klart å snu flyttestrømmen. Ifølge Senterparti-lederen er fødselsunderskudd på bygda, kombinert med en sterk økonomisk vekst, årsaken til fraflyttingen. Hun erkjenner at det er krevende å snu denne trenden.

- Når økonomien går godt, så vet vi av erfaring at folk flytter mer. I tillegg har vi nå et fødselsunderskudd på bygda. Før i tiden ble det født flere unger på bygda enn i byen. Nå er dette bildet snudd. Vi har en kombinasjon nå av fødselsunderskudd på bygda og sterk økonomisk vekst, og det gjør det krevende for oss, sier hun.

Ingen umulig kamp

Nettoflytting mellom landsdelene 2006.

Nettoflytting mellom landsdelene 2006.

Foto: SSB

Haga mener at hun ikke driver en kamp mot vindmøller, og sier at innsatsen nå er større enn noen gang.

- Vi har gitt distriktene en avgiftslette på ti milliarder kroner. Vi satser på samferdsel, som ingen regjering noen gang har gjort før. Nå begynner vi å få bredbånd på plass, og vi har et godt inntektsoppgjør for jordbruket bak oss, sier hun.

Nasjonalt problem

I 89 av de 113 kommunene der Senterpartiet har ordføreren, flyttet flere personer ut enn inn i fjor, viser tall som kommunene har rapportert inn til Statistisk sentralbyrå. Haga tror ikke lokale vedtak kan forhindre denne trenden.

- Lokale politikere har et ansvar, men de kan selvsagt ikke lage vedtak som snur de tunge trendene. Da må vi se på nasjonal politikk, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger