NRK Meny
Normal

Hærsjefen: Jeg er bekymret

Med et stadig mer foroverlent Russland og militært utstyr som nærmer seg 70 år, er generalmajor Odin Johannessen bekymret for om hæren vil klare å framstå som troverdig mot en trussel utenfra.

Odin Johannessen

SE VIDEO: Generalmajor Odin Johannessen er gjest i kveldens Torp.

I kveldens Torp på NRK2 sier hærsjef Johannessen at Norge fortsatt er i stand til å forsvare seg dersom det blir krig, men at grensen begynner å tynes.

– Med det forsvaret vi har i dag, er vi i stand til å forsvare oss på troverdig vis. Men hæren kan ikke bli mindre nå hvis den fortsatt skal være relevant, sier Johannessen i intervjuet med Ole Torp.

Utstyr går ut på dato

I forrige uke avslørte Dagens Næringsliv at regjeringen vil gi Forsvaret 150 milliarder kroner mer de neste 20 årene. Det er 25 milliarder mindre enn det forsvarssjefens fagmilitære råd ba om.

– Jeg synes det ville vært veldig alvorlig om det blir utfallet. Hæren har behov for modernisering. Artilleriet begynner å gå ut over levetiden sin, og det er ikke gjort over natten å bytte ut utstyret.

Hærens utstyr ble anskaffet på 50-tallet og har vært oppgradert underveis.

– Men det har hele tiden vært i bruk, og som med alt annet har det en levetid, sier Johannessen.

Bekymret for Russland

Etter den kalde krigen var over, har forsvaret fortløpende redusert virksomheten sin. Johannessen ønsker ikke å kritisere den vurderingen.

– Jeg tror at vi skal se på det som har skjedd som et fornuftig resultat av situasjonen rundt oss, og så må vi være i stand til å gjøre noe med det hvis situasjonen endrer seg. Og det er det vi tar til orde for nå, sier generalmajoren.

Halvparten av hærens mannskap er plassert i Nord-Norge der den store naboen i øst vekker mer og mer bekymring.

– Faren er at vi gjennom en direkte konflikt med Russland eller som et resultat av en konflikt med Russland et annet sted blir trukket inn i en væpnet konflikt. Det er et scenario vi må forberede oss på., sier han.

– Jeg er bekymret for at vi ikke skal se signalene og treffe gode nok tiltak tidsnok.

Du kan se hele intervjuet med generalmajor Odin Johannessen øverst i artikkelen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger