Hopp til innhold

– En av treningskameratene på ungdomsskolen var jo fra Midtøsten

NRK har snakket med flere av klassekameratene fra ungdomsskolen til Anders Behring Breivik. Michael Tomala husker en helt annen gutt.

Video Michael Tomala

– En av treningskameratene på ungdomsskolen var jo fra Midtøsten, sier Michael Tomala som gikk i klassen til den siktede.

Kaotisk i Grubbegata etter eksplosjon

Eksplosjoner i regjeringskvartalet førte til store skader på mennesker og bygg. Sju personer er døde og flere skadd.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik er siktet for terrorangrepene, og skal ha innrømmet skyting på Utøya.

– Det virker som han har tatt en helt annen retning enn på ungdomsskolen. Så jeg kjenner ham ikke igjen i det hele tatt på det som har skjedd nå, sier Tomala til NRK.

Han gikk i samme ungdomsskoleklasse som mannen som nå er siktet for både bomben ved regjeringskvartalet og skytingen på Utøya. Angrepene har til sammen krevd minst 92 menneskeliv.

Tomala husker Behring Breivik godt selv om han ikke har hatt noe særlig kontakt etter ungdomsskolen.

– Han var likt i klassen, men hadde heller ingen spesiell vennegjeng som jeg husker, forteller den tidligere klassekameraten.

Beskyttet andre

Flere av klassekameratene til Behring Breivik husker at han trente basketball og på treningsstudio. I forhold til alderen skal han ha vært stor og sterk, noe han av og til brukte for å hjelpe andre.

Les også: – Han var en utmerket kollega

– Han var jo mye kraftigere bygd enn de fleste av oss guttene da vi var i puberteten, og han tok litt vare på folk som ble mobbet eller ikke va like godt likt på ungdomsskolen, sier Tomala.

De tidligere klassekameratene husker at omgangskretsen til Behring Breivik også hadde ungdommer med utenlandsk bakgrunn.

Skadde ved VG-huset/Finansdepartementet

Personer lå skadd i store områder rundt der eksplosjonen skjedde midt i Oslo sentrum.

Foto: NRK

Kan ha endret holdninger til flerkulturelle

Derfor synes Tomala at dreiningen til sterke holdninger mot et flerkulturelt samfunn med innslag av nasjonalisme er rart.

– Utfra det jeg kjenner ham fra så synes det virker rart. En av hans gode treningskamerater var jo fra Midtøsten, og det virket som de var gode venner gjennom hele ungdomsskolen.

Før 32 år gamle Anders Behring Breivik skal ha gjennomført angrepene sine i Oslo og på Utøya hadde han i flere år vært aktiv på ulike nettfora hvor han ytret nasjonalistiske og islamkritiske holdninger.

Les også: 32-åringen skal tilhøre høyreekstremt miljø
Les også: Terror-sikta sjokkerer ekspertane

Han skal også ha markert seg som enn flittig debattant på flere islamkritiske nettsteder, blant dem Document.no, der han i flere innlegg ga uttrykk for nasjonalistiske holdninger og framsto som kritisk til et flerkulturelt samfunn.

I innleggene uttrykker Behring Breivik at Norge trenger organisasjoner og organer som kjemper mot at Norge blir stadig mer flerkulturelt. Han så for seg:

  • egne organer for kampen mot det flerkulturelle samfunn
  • egne aviser med nasjonal distribusjon
  • større påvirkning i norske organisasjoner for sine holdninger

Document.no valgte lørdag å publisere alle Breiviks innlegg på nettstedet. Der framgår det at Breivik ikke har skrevet noen innlegg siden 29. oktober 2010, men at han i en periode var svært aktiv.

I innleggene han skal ha skrevet kommer han blant annet med grove karakteristikker av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Video Her stormer politiet Utøya

Her rømmer livredde ungdommer som overlevde skytingen på Utøya til politiets beredskapsstyrke som kom i land på øya.

Har bakgrunn i Frp

Siv Jensen

Siv Jensen uttrykker at det som har skjedd er et angrep mot hele Norge.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Behring Breivik har også flagget sine holdninger og politiske meninger både i den mer ordinære politikken i de senere år. Han meldte seg inn i Frp i 1999 og betalte sin siste kontingent for året 2004.

Han var medlem av lokallaget på St. Hanshaugen i Oslo i perioden 2001–2003 og en kort periode i lokallaget på Frogner i Oslo i 2003. I 2006 ble han fjernet fra registrene, skriver Aftenposten.

Han var dessuten engasjert i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) fra 1997 til 2007. Han meldte seg aktivt ut i 2007.

I FpU hadde Anders Behring Breivik to verv, det første som formann i Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002, det andre som styremedlem samme sted fra oktober 2002 til november 2004.

– Jeg ble i dag tidlig gjort kjent med at han har vært medlem hos oss. Det er aldeles forferdelig å vite, sier Siv Jensen til Aftenposten.no.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger