Hopp til innhold

HA-medlemmer ble nektet innreise

Åtte sentrale medlemmer av Hells Angels (HA) på Island ble fredag nektet å komme inn i Norge. De kom for å delta på en fest hos fadderklubben i Oslo, der de skulle bli tatt opp som fullverdige Hells Angels-medlemmer.

Hells Angels

Representanter for Hells Angels i Norge var på Gardermoen for å ta imot sentrale medlemmer av MC-klubben på Island.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Den islandske Hells Angels-klubben kom til Norge for å bli fullverdige medlemmer av Hells Angels. Det er urovekkende i seg selv, sier Atle Roll-Matthiesen, sjef for taktisk etterforskning i Kripos.

– Hvorfor kommer de til Norge?

– Hells Angels i Oslo har vært - og er - faddere for Hells Angels på Island. Det sier noe om Hells Angels' posisjon i Norge.

Hells Angels' lokaler på Alnabru i Oslo

I Hells Angels lokaler på Alnabru i Oslo skulle det holdes fest for de islandske gjestene.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Straffedømte

Mens det ble gjort klart til fest i den kriminelt belastede MC-klubbens lokaler i Oslo, ventet to HA-medlemmer på Gardermoen for å ta imot de islandske gjestene.

De skulle feire at den islandske klubben, som lenge har vært prøvemedlemmer, skulle bli den første fullverdige Hells Angels-avdelingen på Island.

Mona Hertzenberg

Politiinspektør Mona Hertzenberg sier de islandske HA-gjestene var uønskede.

Foto: Jørn Tveter / NRK

På Gardermoen ventet imidlertid festkomiteen forgjeves.

De åtte islendingene, som alle er straffedømte, flere av dem for narkotikakriminalitet, vold og hvitvasking, var uønskede og fikk ikke slippe inn i Norge.

– Dette er et miljø hvor det er flere kriminelt belastede personer. De reiser samlet til et miljø her i Norge som vi vet har vært involvert i alvorlig, organisert kriminalitet tidligere. Derfor ønsker vi å bortvise dem herfra, sier Mona Hertzenberg, politiinspektør i Romerike politidistrikt.

– Svært bekymret

Islandsk politi er bekymret over utviklingen. I går innkalte de til pressekonferranse for å fortelle at de nå styrker innsatsen mot det kriminelt belastede MC-miljøet.

– Vi er svært bekymret, og det tror vi at vi har grunn til å være. Island har vært et meget fredelig land. Slik skal det være i fremtiden også, og det skal vi arbeide for, sier Bjork Gudjonsdottir, politisjef på Island.

AKTUELT NÅ