H, Frp og Venstre i strupen på KrF

KrFs hardkjør mot søndagsåpne butikker irriterer regjeringspartiene og samarbeidspartner Venstre. – Må være ærlige på om de fortsatt vil være med i samarbeidet, sier et sentralstyremedlem fra Venstre.

Jon Gunnes om KrF og søndagsåpne butikker

STRIDSTEMA: Spørsmålet om søndagsåpne butikker fører til krangling mellom samarbeidspartiene. Venstres Jon Gunnes mener KrF bruker søndagsåpne butikker som en brekkstang for å komme ut av samarbeidet.

Foto: Bildekombinasjon: Jon Olav Nesvold NTB/Scanpix

Valglogo
Jon Gunnes Venstre

OPPGITT: Jon Gunnes mener KrF bruker søndagsåpne butikker som en brekkstang for å komme ut av samarbeidet med regjeringen.

Foto: Presse

– KrF må være ærlige på hva de vil med samarbeidet med H, Frp og Venstre. De må være ærlige på om de vil ut, eller om de fortsatt vil være med.

Sentralstyremedlem Jon Gunnes i Venstre har sett seg lei på at KrF kjører frem kampen mot søndagsåpne butikker som et ultimatum for om KrF skal støtte regjeringsprosjektet i fremtiden.

– Det ser ut som de bruker det som en brekkstang for å komme ut av samarbeidet, sier Gunnes.

Stor irritasjon i H, Frp og V

Sentrale kilder NRK har snakket med i samarbeidspartiene H, Frp og V uttrykker frustrasjon og sinne over hvordan KrF kjører saken om søndagsåpne butikker.

Samtlige kilder peker på at KrF har hatt flere sjanser til å løse saken. Blant annet da partiene forhandlet om samarbeidsavtalen i Nydalen.

De sier saken ble nevnt i forhandlingene, men at den ikke fremstod som spesielt viktig for KrF. De sier også at saken kunne ha blitt begravet allerede på dette stadiet.

Isteden valgte KrF gjennomslag for å få inn K'en i KRLE-faget og for å sikre legers reservasjonsrett mot å henvise til abort.

NRKs kilder sier at KrF også etter dette har fått gjentatte sjanser til å begrave saken uten å gripe sjansen.

KrF kjenner ikke igjen partnernes virkelighetsoppfatning

Dagrun Eriksen

UENIG: Dagrun Eriksen mener KrF aldri fikk gjennomslag for sitt syn om søndagsåpne butikker.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nestleder Dagrun Eriksen i KrF sier hun ikke kjenner seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen til samarbeidspartiene. Hun sier at KrF har tatt opp saken gjentatte ganger.

Eriksen innrømmer imidlertid at søndagsåpne butikker ikke er den viktigste saken for KrF, og at partiet hadde tenkt til å satse på eldreomsorg og oppvekst i valgkampen. Likevel opplevet de at saken bare ble større og større etterhvert som valgkampen utviklet seg.

Nestlederen avviser også at de skal ha hatt muligheten til å legge saken død.

– Søndagsåpent var tema i Nydalen men vi fikk ikke gjennomslag.

Lyver de som sier at dere ville fått gjennomslag i Nydalen?

– Jeg tror ikke de kildene kan ha vært i Nydalen. Dette var en sak vi ikke fikk gjennomslag for. Vi har også fått høre at vi har fått flere muligheter til å avgjøre den i tiden etterpå. Det har ikke ligget noen tilbud på bordet om full og blank seier til KrF, men vi har fått gjentatte tilbud om en liberalisering. Det har vi ikke villet være med på.

Dette oppfattes nå som et ultimatum?

Ingen i KrF har sagt at dette er et ultimatum i samarbeidserklæringens ånd, men alle skal vite at vi skal starte en diskusjon om hva som skal skje frem mot stortingsvalget i 2017. Der vil søndagsåpne butikker spille inn.

– Er det en trussel?

– Det er ingen trussel, det er en realitet, sier Eriksen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger