Hopp til innhold

H og Frp med ny flyktningeadvarsel til KrF og Venstre

Høyre og Frp sier de vil søke flertall med Ap og Sp for å få innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken på punkter der KrF og V setter seg på bakbena.

De parlamentrarisk lederne i Høyre, Trond Helleland (t.v) og Harald Nesvik (FrP)

De parlamentariske lederne i Høyre, Trond Helleland (t.v) og Harald Nesvik (FrP) la frem en felles liste på 15 innstramminger i flyktninge- og asylpolitikken.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Harald Nesvik

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp) sier det er viktig å sende et kraftig signal til dem som eventuelt er på vei til Norge.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

På fredag sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp til NRK at Høyre og Frp er villig til å trumfe gjennom innstramminger i flyktningpolitikken ved hjelp av Ap og Sp hvis ikke KrF og Venstre støtter forslagene deres.

Da de parlamentariske lederne i de to regjeringspartiene la frem en liste på 15 innstramminger mandag, gjentok både Nesvik og parlamentarisk leder Trond Helleland (H) trusselen.

– Vi har lagt frem 15 konkrete forslag til innstramming som vi ønsker at flest mulig skal stille seg bak. Det viktigste er ikke hvor mange som stiller seg bak, men at vi får flertall for forslagene, sier Nesvik.

Også Helleland går langt i å ta til orde for en mulighet der man går utenom samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Vil det være aktuelt å dele opp de 15 punktene for å sikre flertall for hvert enkelt punkt uavhengig av hvilke partikonstellasjoner som sikrer flertall for hvert enkelt punkt?

– Vi har ikke bestemt hvordan vi konkret skal behandle hvert enkelt forslag. Nå vil vi ha respons fra de andre partiene og se om det er grunnlag for å diskutere saken videre. Vi skal også se om de andre partiene har andre forslag til innstrammende tiltak. Tiden vil vise hvor mange innstrammende tiltak vi til slutt ender på, og hvor mange som står bak punktene, sier Helleland.

– Glem ethvert forslag om liberalisering

Trond Helleland

Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) sier det er uaktuelt å snakke om liberalisering av asyl- og flyktningpolitikken.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

De to partiene er også enige om at de ikke vil høre ett eneste ord om liberalisering av flyktninge- og innvandringspolitikken under forhandlingene med de andre partiene.

Er disse punktene å anse som et ultimatum fra regjeringspartienes side?

– Det er i hvert fall et steinhardt signal om at det nå må innstramminger til. Det å sette seg ned nå å begynne å forhandle om liberalisering av noe slag er ikke aktuelt fra vår side, sier Helleland.

Vil dere avvise ethvert forslag om liberalisering fra KrF eller andre?

– Jeg synes det blir et veldig feil tidspunkt å begynne å snakke om liberalisering når man ser at det er rekordankomster til Norge, og når man ser at mange av dem som kommer ikke har krav om opphold. Vi skal ha en streng men rettferdig asyl- og innvandringspolitikk. Det som er viktig er at vi har innstramminger som virker og som sender klare signaler til omverdenen og dem som vurderer å komme til Norge om å snu, sier Helleland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger