Gunhild Stordalen: – Jeg nekter å gi opp kampen

Midt i en tøff runde med sykdomsbehandlingen åpner Gunhild Stordalen årets EAT-forum i Stockholm på mandag. Mens hun er i Sverige skal hun også fortelle om sin egen kamp for livet.

Stordalen

LIVSTRUENDE KAMP: – Når du har en best-før-dato å forholde deg til, blir du mye mer bevisst på hvordan du bruker hverdagen. Jeg er enda mer opptatt enn noensinne av å bruke tiden min til å arbeide med EAT og endre verdens matsystem, sier Gunhild Stordalen. Etter den tredje EAT-konferansen skal hun tilbake på sykehus og kjempe sin egen kamp.

– Mamma har alltid sagt at jeg skal slutte å redde verden. Hun sier det er naivt. Men noen må gjøre et forsøk, sier Gunhild Stordalen.

I år er hun plukket ut til å gjeste Sveriges Radios mest populære radioprogram Sommar i P1. Der skal hun fortelle om kampen for miljøet og sin egen personlige kamp.

NRK møter Stordalen i Sverige. Hun har ambisiøse prosjekter foran seg, men er også rammet av den livstruende sykdommen systemisk sklerose. Gradvis blir hender og føtter ubevegelige.

Stordalen

VIDEO: I Sverige er det å være en «sommerprater» en stor ære. Gunhild Stordalen er i år den eneste nordmannen av 60 inviterte.

Kraften i det umulige

– Jeg vil alltid fortelle om engasjementet mitt. Men jeg kan ikke sitte skallet som et kokt egg og ikke nevne at jeg er syk, sier Gunhild.

Hun får ros av Carola Häggkvist for hvordan hun har fortsatt kampen for EAT samtidig som sykdommen har forverret seg.

– Jeg oppfordrer Gunhild til å stå på. Jeg beundrer henne, sier Carola til NRK.

– Ikke et selvrealiseringsprosjekt

Miljøengasjementet til Gunhild begynte tidlig, allerede som liten jente da foreldrene tok henne med på turer i skog og mark og lenge før hun ble kjent som kona til Petter Stordalen.

– Hva sier du til dem som mener at dette er et selvrealiseringsprosjekt?

– Når man ønsker å skape endring, blir man alltid møtt med kritikk. Det viktigste vi gjør, er å bli flinkere til å kommunisere budskapet, sier hun.

I Sverige er det å være en sommerprater en stor ære. Hun er eneste nordmann av 60 inviterte.

– Maten vi spiser, og måten vi produserer den på, representerer noen av vår tids største utfordringer, sier Stordalen idet hun entrer talerstolen.

Stordalen

VIDEO: – Maten vi spiser, og måten vi produserer den på, representerer noen av vår tids største helse - og miljøutfordringer, sier Stordalen til forsamlingen i Sverige. I fjor fikk hun tilbakefall i sykdommen. Kampen for EAT har blitt viktigere enn noen gang.

Forsterket engasjement

Men det er et kjølig drag i luften denne junidagen. For Gunhild som i fjor fikk tilbakefall i sykdommen, er det vanskelig å holde på varmen.

– Det var litt som at huset hadde brent ned til grunnmuren. Jeg hadde brukt åtte måneder på å pusse det opp. Så var det som om noen kastet en molotovcocktail inn vinduet.

Likevel ser hun lyst på situasjonen.

– Når du har en best-før-dato å forholde deg til, blir du bedre til å prioritere. Jeg vil bruke tiden min til å endre verdens matsystem, sier Stordalen.

Livstruende kamp

Og hun har dårlig tid. Både sommerpraten og talen til EAT-konferansen som starter mandag, må ferdigskrives.

Når konferansen er ferdig, skal hun tilbake på sykehus og kjempe sin kamp.

Den livstruende sykdommen krever cellegift og eksperimentell behandling.

Er det mange turer ned i kjelleren?

– Ja, det har det absolutt vært tøffe tak. Men jeg opplever at det hele tiden har vært lys i tunnelen. Jeg er ihuga optimist. Så jeg tenker at det kommer til å gå bra.

Programmet med Gunhild Stordalen sendes på Sveriges Radio 28. juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger