Gunhild Stordalen: – Jeg holdt på å miste alt

Etter et intenst halvår preget av alvorlig sykdom, cellegift og tap av den blonde manken, er Gunhild Stordalen tilbake. Ambisjonen er stadig å forandre verden.

Laurdagsgjest Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen jobber innimellom prøvetakingen på Rikshospitalet.

Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen gleder seg til å stå på podiet når EAT 2015 åpner mandag.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Vel sju måneder etter at hun ble sykmeldt og den potensielt livstruende diagnosen systemisk sklerodermi ble stadfestet, er Gunhild Anker Stordalen tilbake igjen på podiet.

Mandag åpner hun den andre internasjonale EAT-konferansen i Stockholm. EAT er en stiftelse som jobber for bærekraftige løsninger på verdensproblemer innen mat og helse, og Gunhild Stordalen er grunnleggeren.

Hun gleder seg over at konferansen har vokst siden starten i fjor.

– Nå har vi dobbelt så mange partnere og mange nye prosjekter er i gang, forteller hun.

Når man har holdt på å miste alt, tar man ingenting for gitt lenger.

Gunhild Stordalen om sykdommen
Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen er tilbake etter sykdommen som stanset henne i fjor høst.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Det hadde hun ikke trodd for bare et halvår siden. NRK fikk være med henne på oppladingen, på joggetur i Kongsskogen på Bygdøy.

– En gave å løpe igjen

– Når man har holdt på å miste alt, tar man ingenting for gitt lenger. De bitte små tingene, puste frisk luft, setter man enda mer pris på.

Fra november til januar var Stordalen innlagt på et sykehus i Utrecht i Nederland. Her fikk hun eksperimentell stamcellebehandling.

– Det så uhelbredelig ut, men takket være medisinsk teknologiske undre, så er det mulig. Det gir håp og optimisme, også for andre, sier Stordalen.

Gunhild Stordalen med hodeplagg

Gunhild Stordalen lader opp med en joggetur på Bygdøy.

Foto: NRK

Men selv om Stordalen kjenner seg bedre enn på lenge, preger sykdommen henne fortsatt.

Resten av livet må hun leve med det som Raynauds fenomen, også kalt likfingre.

– Jeg får kramper i de små blodårene i hendene med én gang det er kaldt. Holmenkollstafetten var det første stuntet jeg gjorde utendørs. Det var bikkjekaldt, fastslår hun.

– Hard mot meg selv

NRK ble med Stordalen til Rikshospitalet til kontroll. En rekke blodprøver skal tas, og hun setter sin lit til at nyhetene er gode.

– Eksperimentell behandling vet vi jo lite om. Kanskje trenger jeg en tilsvarende behandling senere. Men nå ser det ut til at jeg er frisk. Alternativet er jo veldig dårlig.

Hun oppsummerer året som både vondt og lærerikt. Før jul var hun helt utmattet, men slapp aldri tanken på at hun skulle opp igjen.

Gunhild Stordalen

– Jeg har vært hard mot meg selv, sier Gunhild Stordalen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Jeg har vært hard mot meg selv. Da jeg først forsøkte å løpe, var det forferdelig vondt. At det nå igjen kjennes bra med en løpetur, er fantastisk! Det er som om jeg har fått en ny motor.

Fornektelse

– Det jeg har lært mest av var min egen fornektelse av at jeg var syk. Jeg hadde ikke tid til å stoppe opp, jeg kjørte bare på. I ettertid tenker jeg at det er mye likhet i det jeg var igjennom, og det som skjer globalt. Særlig i forhold til klima og miljø.

Klipp fra Skavlan.

Gunhild Stordalen gjorde sin første offentlige opptreden etter sykdommen da hun gjestet Fredrik Skavlan i mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger