Hopp til innhold

– Trodde hvelvet var 120 prosent trygt

Innehaverne av Gullborgen fortviler etter helgas milliontyveri. Forretningen var ikke forsikret.

Kjelleren under Gullborgen

Tyver tok seg i helgen inn i hvelvet til gullsmedforretningen Gullborgen og stjal gull og diamanter for rundt 40 millioner kroner.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Eierne av gullsmedforretningen Gullborgen i Oslo sentrum risikerer å måtte dekke hele tapet på 40 millioner kroner selv dersom politiet ikke finner tyvene og byttet.

Trodde hvelvet var trygt

Innehaver Elisabeth Borgen forteller at forretningen ikke var forsikret mot tyveri av denne typen. Forsikringen gjaldt kun ran.

– Jeg hadde ikke forestilt meg at noe sånt kunne skje. Jeg trodde hvelvet var 120 prosent trygt, sier Borgen til NRK.

Hun er overbevist om at tyvene må ha hatt god kjennskap til bygningen.

Inne i bygningen brøt de opp flere dører og kom seg ned i kjelleren med et avstengt vaskerom som ikke har vært i bruk på flere år. Her kom de seg gjennom en dobbel dør inn i gullsmedens kjellerlokaler.

Borgen sier det faktum at de ikke var forsikret gjør at de setter sin lit til at politiet klarer å pågripe tyvene. Hun sier de ikke vil la seg knekke og satser på videre drift av butikkjeden.

– Følger ikke med i tiden

Sikkerhetsrådgiver i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) Thor Martin Bjerke sier gullsmedbransjen henger etter når det gjelder sikkerhet.

Thor Martin Bjerke, HSH

Thor Martin Bjerke

Foto: NRK

– I tradisjonell forstand har sikkerheten vært godt nok. Men av det vi har sett av endringene i kriminalitetsbildet og måten dette gjøres på, så er det mange som ikke har fulgt opp det som skjer i tiden, sier Bjerke til NRK.

Han sier innbruddet i Gullborgen ikke er eksepsjonelt, men at det følger en mal de har sett i flere innbrudd de siste årene.

– Ofte går man via sjakter, brannganger og luftesystemer. Det er en litt finurlig Olsenbanden-stil over det. Ulempen er at disse ikke blir tatt. Det ble Olsenbanden, sier Bjerke som mener leverandørene av sikkerhetsutstyr må ta grep.

– Den nye kriminaliteten gjør at man må tenke nytt. Vakt- og sikkerhetsselskapene må vurdere den reelle trusselen og ikke selge standardløsninger som man har gjort i mange år, sier Bjerke.

Økning i ran og tyveri

Tall fra HSH viser at tallet på innbrudd og grove tyverier fra gullsmeder var nedadgående fra 1994, for så å stige markant i 2006. Fra 2006 til 2008 var det en økning på 110 prosent ifølge HSH.

Foreløpige estimat for 2009, basert på tallene fram til september, viser 86 tilfeller av grovt tyveri fra gullsmeder. Man må tilbake til 1995 for å finne et tilsvarende antall. Også urmaker og optikerbransjen har opplevd en oppgang i slike tilfeller.

Iløpet av årets første halvannen måned er det registrert seks ran og tyverier av norske gullsmeder og urmakere. Senest tirsdag denne uken, da to ranere forsynte seg med klokker til én million kroner fra en urmakerforretning i Kristiansand.

Har lite å gå etter

Etterforskningsleder ved seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet John Roger Lund sier til NRK at de foreløpig har lite å gå etter i forbindelse med helgas tyveri.

John Roger Lund

Etterforskningsleder John Roger Lund sier de har lite å gå etter.

Foto: Espen Øyen / NRK

– Vi holder på med et omfattende avhør av vitner og samler inn video fra området. Det er et svært nitidig arbeid. Foreløpig har vi ikke fått inn konkrete tips om verken personer eller biler som er observert i området, sier Lund til NRK.

Han bekrefter at politiet arbeider inn mot de kriminelle miljøene i landet, men sier de har et stort behov fra publikum som kan ha hørt noe i tidsrommet mellom lørdag og søndag ettermiddag.

Etter det NRK kjenner til skal flere beboere i bygården ha hørt lyder fra kjelleren mellom klokken 22 lørdag kveld og 01 natt til søndag.
Gullsmedens lokaler skal ha vært videoovervåket, men tyvene tok med seg opptaksutstyret. Gangene i resten av bygården var ikke videoovervåket.

Lund sier de ikke har noe som skulle tilsi at det dreier seg om en innsidejobb.

– Men vi undersøker selvfølgelig alle muligheter i denne saken, og vi er klar over at noen må ha hatt gode kunnskaper om hvor hvelvet var. De har banet seg vei på en sånn måte at de må ha hatt kjennskap til bakgården på huset og kjelleren, sier Lund til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ