Hopp til innhold

Gule: – NRKs dokumenter styrker mistanken om politisk spill mot Krekar

Forsker Lars Gule reagerer på at det har vært møter mellom norske og italienske statssekretærer i utleveringssaken mot mulla Krekar. En av Norges fremste eksperter på utlevering, Gjermund Mathisen, tror imidlertid ikke norske myndigheter har trådt feil.

Lars Gule i retten med Krekar

SKEPTISK: Ekstremismeforsker Lars Gule i straffesaken mot mulla Krekar i Oslo tingrett i 2015. Krekar var tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger i forbindelse med et NRK-intervju, men ble senere frikjent i lagmannsretten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Denne dokumentasjonen som NRK nå har avdekket, styrker så definitivt mistanken om et politisk spill, sier ekstremismeforsker Lars Gule til NRK.

NRK kunne onsdag fortelle at dokumenter fra Justisdepartementets graderte arkiv viser at det har vært et møte mellom Vidar Brein-Karlsen, tidligere statssekretær i Justis – og beredskapsdepartementet, og en italiensk statssekretær i Roma.

Notat om møte i Italia

NOTAT: Dette interne notatet fra Justis – og beredskapsdepartementet bekrefter møtet mellom en norsk og en italiensk statssekretær i Roma i 2014.

Foto: Skjermdump

Teamet for møtet var blant annet den italienske etterforskningen og en mulig utleveringsbegjæring mot Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar.

Halvannet år senere kom den formelle begjæringen om å utlevere Krekar til Italia fra italienske myndigheter.

– Ser ut som instruksjon av politi

Lars Gule er forsker og førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, og har blant annet skrevet bok om radikalisering og norske islamister.

Forskeren er også en av dem som har fulgt Krekar-saken tettest, og har flere ganger vært sakkyndig i de mange rettsprosessene mot Norges mest beryktede islamist.

Vidar Brein-Karlsen og Anders Anundsen

PÅ MØTET: Tidligere statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen var på Krekar-møte i Roma. Her sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Gry Traaen / Advokatbladet

Han er enig med mulla Krekars forsvarer til Brynjar Meling, som hevder møtet i Roma viser «et politisk spill i kulissene» for å få sendt Krekar ut av Norge.

– Andre får uttale seg om det konstitusjonelle og juridiske i dette, men for meg virker det underlig at politiske myndigheter i Norge skal forsøke å påvirke italienske myndigheter i en sak hvor det pågår etterforskning, sier Gule.

Han mener det er opplagt at norske myndigheter har ønsket å utlevere Krekar til Italia, og trekker fram at Frp – både med og uten regjeringsmakt – har ivret for å få Krekar ut av Norge.

– Det er nettopp dette som gjør dette urimelig, fordi det virker som en norsk politisk departementsledelse forsøker å instruere norsk politi om å være imøtekommende overfor en italiensk utleveringsbegjæring, sier Gule.

  • Vet du noe om denne saken? Ta kontakt med NRKs journalister, eller bruk NRKs sikre tipsløsning:

Ekspert: Ikke problematisk

Gjermund Mathisen har skrevet doktoravhandling om utlevering, og har tidligere vært rådgiver i Justisdepartementets lovavdeling. Han kan ikke se at møtet mellom norske og italienske statssekretærer i Roma er problematisk.

– Det er ikke noe i veien for at det norske justisdepartementet diskuterer rettslig bistand med sine italienske kolleger, ei heller i enkeltsaker. Og det er ikke noe i veien for at dette skjer på politisk nivå, sier Mathisen til NRK.

Gjermund Mathisen

IKKE PROBLEMATISK: Gjermund Mathisen har skrevet doktorgrad om utlevering og kan ikke se at norske myndigheter har gjort noe galt i utleveringssaken.

Foto: EFTA / Presse

Mathisen sier han ikke vet hvor vanlig det er at representanter fra den norske regjeringen reiser til utlandet for å diskutere utleveringsbegjæringer.

– Hvor går grensen for hva en politiker ikke kan gjøre i en slik sak eller på et slikt møte?

– Man bør vel gjerne unngå å love noe om hva domstolene vil si. Som kjent er det jo domstolene som avgjør om utlevering er tillatt, mens departementet i så tilfelle avgjør om utlevering skal skje. Domstolene er uavhengige, og departementet må respektere en eventuell avgjørelse om at utlevering ikke er tillatt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger