NRK Meny
Normal

Gulati til Sandberg: – Vi ser på deg som en far

FpU-leder Himanshu Gulati fryktet for Norges fremtid dersom Per Sandberg trakk seg. I en følelsesladet SMS overbeviste han trønderen til å stille til gjenvalg som nestleder.

bildekombo Gulati og Sandberg

STERKE FØLELSER: Himanshu Gulati nærmest tryglet Per Sandberg om å fortsette som nestleder før landsmøtet i mai.

Foto: Vegard Grøtt/Siv Sandvik / NTB Scanpix/Siv Sandvik

Vi trenger en som fortsatt tør å si det han mener, ikke nikkedukker. Det er din fortjeneste ved at du tok det upopulære utspillet mot de blankpolerte i februar at vi er tilbake i den retning vi er i dag.

SMS fra Gulati til Sandberg, mai 2013

Vennligst ikke gjør dette. Jeg håper du fortsetter. Partiet trenger deg.

SMS fra Gulati til Sandberg, mai 2013

«Mine barn trenger deg som jeg og de skal leve i dette landet om 20-30 år, hvis ikke blir jeg nødt til flytte til India for å kunne leve i et fritt demokrati».

Slik avsluttet Gulati tekstmeldingen som fikk Per Sandberg til å fortsette som nestleder i Fremskrittspartiet tross interne stridigheter før landsmøtet i mai.

Teksten der Gulati bønnfaller Sandberg om å fortsette er gjengitt i selvbiografien «Mot min vilje». Boken utgis onsdag, men NRK har allerede fått tilgang til biografien.

Ville trekke seg før landsmøtet

Før Sandberg mottok SMS-en fra Gulati hadde han selv skrevet en e-post til gruppestyremedlemmene der han trakk seg fra alle verv kun uker før landsmøtet på Gardermoen.

Ifølge Sandberg skyldtes utbruddet en opprivende uenighet rundt ansettelsen av Frp-traineer på Stortinget. Sandberg skriver i boken at det ble satt i gang et «enormt apparat fra Siv og de andre» for å få ham til å ombestemme seg. Men han sto på sitt. Han var lei.

«Det var én person som fikk meg til å endre mening, som fikk meg til å føle på samvittigheten overfor mine støttespillere og partiet, og det var FpU-leder Himanshu,» skriver Sandberg.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Sandberg + forside bok

SELVBIOGRAFI: Per Sandberg skriver i boken sin at han følte at det ble konspirert for å få bli kvitt ham som nestleder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I tekstmeldingen som fikk Sandberg til å snu skriver FpU-lederen at Frp trenger en som tør si hva han mener. «Til tross for alle de upopulære tingene du opp gjennom årene har gjort og sagt, så er du den meste populære mannen blant partiets ungdom,» skriver Gulati.

Han forteller at han ikke fikk sove natten før, og at han ønsker å holde en støttetale for Sandberg på landsmøtet for å fortelle hvor viktig Sandberg er for de yngre kreftene i partiet. «At vi ser på deg som mer enn en nestleder, som et idol og en far».

– SMS til en jeg bryr meg om

Gulati, som nylig ble utnevnt som statssekretær i Justisdepartementet, sier til NRK.no at han på forhånd var kjent med at Sandberg kom til å omtale SMS-en i selvbiografien sin.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hendelsen, utover at det var en følelsesladet SMS fra meg til en person jeg bryr meg om.

Himanshu Gulati

ORDKNAPP: Himanshu Gulati ønsker ikke å si mye om SMS-en han sendte til Per Sandberg før landsmøtet i mai.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ordene han sendte Sandberg i mai ga den omstridte nestlederen styrke til å fortsette. Men det var ikke lett. I boken forteller han at oppkjøringen til landsmøtet var tøff. «Det gikk så langt at vi tok til tårene, både jeg, Siv og flere andre,» skriver han.

Landsmøtet kom, og Sandberg stilte til gjenvalg som nestleder uten motkandidat.

194 av landsmøtedelegatene ga han fornyet tillit, mens 33 stemte blankt.

I sin tale til landsmøtet gjorde Sandberg ingen forsøk på å tone ned sin omstridte rolle i partiet.

– Dere trenger en som irriterer dere og provoserer dere, slik at dere er våkne, og står opp tidligere om morgenen og holder dere våken langt utover dagen. Derfor skal dere stemme på meg, sa han til landsmøtesalen.

Hevder intern uro ødela motivasjonen

Men nå er han lei av å stå i stormen. I midten av oktober ble det klart at Sandberg ikke ønsket å bli statsråd i Høyre/Frp-regjeringen. Noen uker senere kom nyheten om at han vil gå av som nestleder ved landsmøtet til våren selv om han ikke er på gjenvalg.

I selvbiografien beskriver han hvordan interne stridigheter og det han kaller baksnakking og ryktespredning gikk utover lysten til å fortsette.

«De eksterne kampene har jeg alltid vært villig til å ta. Men de siste årene har jeg i tillegg vært nødt til å bruke enormt mye energi på interne kriger med rykter, baksnakking og nedskanning. Skal man være med på det kjøret, må man være 100 prosent motivert, og det er jeg ikke lenger, fordi en liten håndfull personer har demotivert meg».

Selv om Sandberg har varslet at han vil trekke seg som nestleder, fortsetter han som stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Han sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere innholdet i biografien før pressekonferansen onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger