Gruppemøter på Stortinget etter nytt toppmøte om budsjettet

Partilederne i KrF og Venstre har fredag formiddag sittet i et toppmøte med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen. Målet er å løse opp i budsjettfloken.

TOPPMØTE: Knut Arild Hareide kommenterte den siste utviklingen på vei inn til Statsministerens kontor fredag morgen.

Fredag morgen gjorde statsminister Erna Solberg et forsøk på å lokke partene tilbake til forhandlingsbordet. Derfor satt Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) i møte på Statsministerens kontor (SMK) i morgentimene fredag.

I 09.50-tiden kom statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen kjørende ut fra Statsministerens kontor uten å gi noen kommentar til pressen.

Klokken 10.00 startet gruppemøter i Høyre og Frp om den siste utviklingen.

– Vi har strukket oss langt. Og vi anstrenger oss videre for å finne en løsning, sier Siv Jensen til NRK på vei inn til gruppemøtet på Stortinget.

– Jeg venter meg en god diskusjon, sier fiskeriminister Per Sandberg.

– Kan dere nå vedta noe som får betydning for budsjettprosessen?

– Ja, det er jo derfor vi møtes, svarer Sandberg.

Låst

Nærbilde av Erna Solberg. Blå bakgrunn

PRØVER IGJEN: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) gjør nok et forsøk på å til enighet i de fastlåste budsjettforhandlingene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre har låst seg fullstendig i arbeidet med å skaffe Norge et statsbudsjett i 2017.

Forhandlingene gjorde en foreløpig bunnotering da både Venstre og KrF brøt forhandlingene tidligere denne uken med beskjed om at det ikke var noe vits i å gå videre med regjeringens tilbud, spesielt knyttet til klima og miljø.

Så sent som torsdag sa kilder i både sentrumspartiene og Frp til NRK at de anså muligheten for en signert og helhetlig budsjettavtale som liten.

Ble oppringt av Erna

– Erna Solberg ringte meg i går kveld og sa at hun ønsket en samtale, sa Hareide på vei inn i møtet.

Han ville ikke karakterisere møtet på SMK som nye forhandlinger, men at man hele tiden forsøkte å finne løsninger før mandagens budsjettdebatt i Stortinget.

– Jeg er litt usikker på hva jeg skal forvente av dagens møte. Jeg er glad for at statsministeren ringte i går og sa at de jobber for å få til en enighet. De har ulike ting de ønsker å diskutere med oss. Det er ikke en reell forhandling, men det kan være noe som kan gi et gjennombrudd. Det er for tidlig å si, sa Hareide.

Han sier Solberg var i godt humør under gårsdagens samtale.

– Hun avsluttet med å si at «nå må vel du legge deg Knut Arild, så du blir uthvilt til i morgen».

Han sier at KrF begynner å forberede seg på at det kan bli regjeringskrise.

– Vi må bare innse at det er ett av spørsmålene vi kan komme til å måtte forholde oss til på mandag. Det kan bli en situasjon på mandag, og det begynner nå å bli en tid der KrFs stortingsgruppe må forholde seg til det. Den problemstillingen må vi diskuttere inngående, sa Hareide.

Kan bli regjeringskrise

Det som har vært spesielt provoserende for KrF og Venstre i forhandlingene, er at regjeringspartiene har kommet med et ultimatum når det gjelder den såkalte «bilpakken» (se faktaboks under).

– Jeg mener at en mindretallsregjering verken bør eller kan opptre på den måten. De har gitt en ekstra belønning til de fossile bilene, det er ikke forenelig med et grønt skifte. Det er ikke bærekraftig på sikt, sa Hareide den gangen.

Så fortsatte han:

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å tenke seg om en gang til. Kommer de på andre tanker, kan jeg si, at KrFs dør står åpen 24 timer i døgnet til budsjettet blir behandlet i Stortinget mandag 5. desember.

Hva som skjer dersom man ikke kommer i mål, er høyst uklart. Tre mulige utfall er:

  • Selv om KrF så langt har sagt at de kun støtter budsjettet hvis Venstre er med på laget, kan Høyre og Frp komme med et tilbud det vil bli vanskelig å si nei til. KrF kan derfor sikrer flertall alene under finansdebatten selv om de bryter forhandlingene nå.

  • Høyre-Frp-regjeringen oppløses. Det kan både bety at Jonas Gahr Støre overtar makten, eller at Erna Solberg fortsetter som statsminister med Høyre alene ved roret.

  • Regjeringen fortsetter som en ordinær mindretallsregjering som må forhandle med Stortinget fra sak til sak ut perioden.

TOPPMØTE: Knut Arild Hareide kommenterte den siste utviklingen på vei inn til Statsministerens kontor fredag morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger