NRK Meny
Normal

Grunn til optimisme tross svake nybyggtall

Selv om det ble solgt 20 prosent færre nye boliger første halvår sammenlignet med i fjor, viser halvårsrapporten fra Boligprodusentenes Forening tegn til at trenden er i ferd med å snu.

Per Jæger

Direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mener igangsettingen av nye boliger fortsatt er veldig lav.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Grunnen til optimisme er at det ble solgt to prosent flere boliger i juni i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Bjørn Birkeland

administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret mener tallene fra Boligprodusentenes Forening gir en forsiktig grunn til optimisme.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Ja, disse tallene gir en grunn til optimisme. I hvert fall en forsiktig optimisme, og jeg håper at dette vedvarer fordi vi har godt av at markedet får tilført nye boliger, sier Prognosesenterets administrerende direktør Bjørn Birkeland.

Han mener grunnen til at tallene for mai og juni er positive, er at usikkerheten som rådet i boligmarkedet rundt nyttår forsvant.

Normalt tar det litt tid før det gjør utslag i nyboligmarkedet fordi det tar tid å få igangsatt nye prosjekter, sier Birkeland.

Bankene låner ut mer

Onsdag var han til stede da administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, la frem halvårsrapporten for salg og igangsetting av nye boliger.

Jæger tror en av grunnene til den positive tendensen er at bankene har blitt mer fleksible når det kommer til krav om egenkapital. I februar åpent finansminister Siv Jensen for at bankene skulle fire på egenkapitalkravet dersom kunden tjener godt og har stabil økonomi.

– Vi merker at de har fått lov til å gi mer lån, men jeg har ikke klart å finne en enkelt årsak, sier Jæger.

Selv om bankene har blitt mer fleksible, mener Jæger bankene fortsatt er for gjerrige.

– Når vi har hatt et så lavt salg over så lang tid, da burde junitallene ha vært enda bedre. Men la dem for all del tjene penger, det vi opplevde på 90-tallet med bankkrisen, trenger vi ikke oppleve igjen, sier han.

Fortsatt lav igangsetting

Til tross for en forsiktig optimisme er tallene for igangsetting, som ble lagt frem onsdag, langt fra positive:

  • De siste tolv månedene er det blitt igangsatt 26 prosent færre nyboliger.
  • Boligsalget i første halvår er 20 prosent lavere enn i samme periode i 2013.
  • Igangsetting i første halvår er på 18 prosent lavere enn første halvår i fjor.
  • Alle byggtyper har en tilbakegang mot fjoråret både i salg og igangsetting.

Birkeland sier det er liten tvil om at det fortsatt bygges altfor få boliger i Norge.

– Man kan diskutere hvor stort avviket er, men hvis vi legger til grunn SSBs prognoser for befolkningsvekst frem mot 2020, har vi en differanse på 10.000 enheter i året, sier han.

Husbanken må inn

Han påpeker at boligmangel er ikke positiv for landet, særlig for dem som skal inn på boligmarkedet, og mener det bør tilrettelegges for en høyere produksjon.

– Man bør ha finansieringstiltak som gjør det mulig for dem som er i en etableringsfase å komme inn på markedet, og da kan Husbanken være et virkemidder, sier han.

I likhet med Birkeland mener Jæger Husbanken spiller en viktig rolle.

– Salget kunne ha vært mer normalt dersom vi hadde bedre avtaler med Husbanken. Det ligger 5.500 boliger som vi kunne ha bygd i Husbank-kø – det er ikke bra, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger