Hopp til innhold

Landbruksministeren vil ofre matjord for Ikea

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) gir grønt lys for bygging av ny Ikea på Delijordet i Vestby. En skuffende dag for demonstrantene som møtte opp for å kjempe for bevaring av matjorda.

Created by InfoDispatcher

Listhaug besøker Delijordet hvor IKEA skal ligge

Selv om det er kommunalminister Jan Tore Sanner (H) som har siste ordet i saken, ga landbruksministeren sin velsignelse til at varehuset kan bygge ut på det omstridte jordet i Vestby.

Sammen med Vestby-ordfører John Ødbehr (H) og varaordfører Trygve Thorsen (Frp) besøkte Listhaug i dag Delijordet.

– Jeg har sagt at fra Landbruks- og matdepartementet gir vi grønt lys for å bygge ut Ikea. Dette kan bety opp til 250 arbeidsplasser lokalt, sier hun til NRK.

Holder valgløfte

Før valget i høst lovte både Høyre og Frp at de ville gå inn for utbygging av Ikea, hvis de kom i regjering.

– Nå gjennomfører vi det vi lovet velgerne, sier Listhaug.

Det har lenge vært en debatt om man skal ofre matjord for å bygge varehus på jordet i Vestby. Forkjemperne for Ikea i Vestby ønsker å flytte matjorda som er på Delijordet til et annet sted.

Listhaug på Vestby

Sylvi Listhaug (Frp) besøkte i dag Vestby for å se på det omdiskuterte 'IKEA-jordet'. Der sa hun at hun var positiv til utbygging.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Det går an å kombinere. Husk på at de siste årene har Norge produsert mer mat på mindre jord, sier Listhaug.

«Ingen matjord, ingen mat»

Under ministerens besøk hadde også mange møtt opp for å demonstrere mot utbyggingen.

Odd-Einar Hjortnæs

Odd-Einar Hjortnæs i Akershus bondelag.

Foto: Daria Zoric / NRK

Blant annet 12 traktorer, med påklistrede slagord som «korn på jord», «møbler på fjell» og «ingen matjord, ingen mat», tutet gjennom befaringen.

– Jeg syns det er veldig trist at en som er satt til å forvalte mat- og landbrukspolitikken ikke har satt seg inn i faktaene. Dette er indrefileten av norsk matjord som skal flyttes på, sier en skuffet Odd-Einar Hjortnæs fra Akershus bondelag.

De var på befaringen mandag sammen med Akershus bondelag og Vestby landbrukslag, og kjemper videre for å unngå at matjorda flyttes.

– Vi håper nå at Ikea forstår at dette må gjøres på en forsvarlig måte, og vi håper de vil vurdere om det i det hele tatt er lurt for dem å flytte landets beste matjord, forteller han.

– Vi kommer nok ikke til å gi oss med det første, man kan ikke gå tilbake når man har gjort dette, og det finnes mange andre gode steder å ha denne forretningen, sier han.

– Analysene avgjør

Kristian Willanger

Kristian Willanger i Ikea.

Foto: Ikea

Kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger fra Ikea var selv på befaringen på Delijordet, og sier de er fornøyde med å være ett skritt nærmere et varehus på Vestby.

– Dette er en sak vi har jobbet med en god stund, og nå venter vi spent på avgjørelsen til kommunalministeren, sier Willanger til NRK.

Han sier de har lovet å bygge det nye varehuset på en bærekraftig måte, og vil ikke flytte Delijordet uten at det lar seg gjøre på bærekraftig vis.

– Analysene under et eventuelt reguleringsarbeid vil vise om dette lar seg gjøre, vi kommer ikke til å bygge på Delijordet hvis det ikke lar seg gjøre på bærekraftig vis, sier han.

Om når et nytt Ikea-bygg kan stå klart er ikke sikkert.

– Saken er til vurdering

– Hvis kommunalministeren sier ja, tas neste steg reguleringsprosessen i samarbeid med kommunen. Det er ikke noe fasit på hvor raskt det går, og det er lenge igjen før vi kan stikke spaden i jorda, sier Willanger.

Han sier at det kan t aminst fire år før bygget er på plass. Men først må man vente på beslutningen til kommunalministeren.

Kommunal- og regionaldepartementet sier at saken nå er til behandling, men at det ikke er klart når de vil ta en avgjørelse.

– Vi kommer til å gjøre en helhetsvurdering, og se på ulike interesser og faglige råd, sier statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp).

Lyspunkt

AKTUELT NÅ