Hopp til innhold

Grete Roede (80) er død

Grete Roede hadde eggstokkreft i lengre tid, men var ifølge familien sprek til det siste.

Grete Roede

Grete Roede i sitt hjem på Nesøya utenfor Oslo i forbindelse med 70-årsdagen.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Grete Roede (80) sovnet stille inn med familien rundt seg på Hospice Stabekk i Bærum lørdag formiddag, opplyser datteren Jeanette Roede til NTB.

Roede har hatt eggstokkreft i lengre tid, men har vært sprek til det siste. Det gikk imidlertid fort da sykdommen spredte seg.

Roede har gitt ut flere bøker, og er tidligere eier og leder av selskapet Grete Roede AS som driver kurs for slankere. Hun startet denne virksomheten i 1974, og ble etter hvert omtalt som Norges slankedronning.

Hun er tildelt flere priser, blant annet Nasjonalforeningens folkehelsepris i 2000 og Årets forretningskvinne i 1999. I 2003 ble hun tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.

Grete Roede og kong Harald

Grete Roede ble i 2003 tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Sscanpix

Levde lenger enn fryktet

Grete Roede fylte 80 år i januar, og sa da til ABC Nyheter at hun levde lenger med sykdommen enn hun hadde trodd.

– Det er flott at jeg har fått lov til å bli 80 år. Det hadde jeg ikke trodd da jeg fikk diagnosen. Jeg skal feire her hjemme med 34 gjester. Det er et godt tegn at jeg har overskudd til det, sa Roede til nettavisa.

I et intervju med Dagbladet i desember 2018 fortalte Roede om sjokkbeskjeden da det ble oppdaget at hun hadde eggstokkreft sommeren 2016. Under en operasjon samme år viste det seg at kreften hadde spredd seg.

I intervjuet fortalte hun at hun unngikk å spørre legene om framtidsutsikter.

– Jeg spør ikke om det, jeg unngår temaet – fordi jeg vil leve i nuet. Det jeg spør om, er svaret på de nye blodprøvene og om CT-bildene viser noen endring på svulsten siden sist. Det går bare en vei, og ny cellegift må nok til, sa hun til Dagbladet.

En million på kurs

Åtte kvinner deltok på det første kurset. Grete Roede hadde utarbeidet ukemenyer basert på ja-mat, litt-mat og nei-mat.

Kursene ble etter hvert en stor suksess, og siden oppstarten av selskapet har omtrent en million nordmenn vært på kurs for å legge om livsstil og kosthold, skriver Store norske leksikon.

Til Dagbladet fortalte slankedronningen at folk fortsatt kom til henne for å snakke om slanking.

– Det skjer rett som det er, og det er bare hyggelig! Altså, folk lurer ikke på hva de bør spise eller drikke, men de kommer gjerne bort og spør om jeg er Grete Roede. Når jeg bekrefter, kan så en fortelle at han har gått ned ti kilo og er så fornøyd! Da står vi der glade begge to!

Lege og indremedisiner Fedon Lindberg forteller at det er mange som har mye å takke Roede for.

– Jeg vil meddele mine varmeste kondolanser til familien. Hun har gjort veldig mye for veldig mange i Norge i forbindelse med både kosthold og vekt. Så det er mange som kan og bør være takknemlige for den jobben hun har gjort, sier lege og indremedisiner Fedon Lindberg til VG.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger