Hopp til innhold

Grensene til Europa åpnes: – Fortsatt betydelig færre reisende

Avinor er forberedt på at flere kommer til å reise, men det er fortsatt rolig på Gardermoen.

kFkW5YHVq8k

Onsdag 15. juni åpner grensene for flere land i Europa. Nordmenn kan reise og turister kan komme til Norge. Noen flyselskaper krever at du bruker munnbind på flyene.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

I dag har Norge åpnet grensene. Nå kan nordmenn reise til flere land i Europa, og turister kan komme inn til Norge.

Nordmenn kan blant annet reise til Frankrike, Spania, Hellas, Italia og Tyskland. Personer fra disse landene kan også komme til Norge.

Tidlig onsdag morgen på vei til Gardermoen er det flere trøtte fjes på flytoget, som skal ut og reise. På flyplassen er det flest som skal reise nordover i landet, men noen skal ut av landet og sydover.

Marius Ihle er på Gardermoen og skal reise til Litauen for å besøke kjæresten sin. Han har med seg munnbind som han må bruke på flyet, og han er nøye på å følge smittevernråd.

AG2SvNyW_wM

John Eckhoff skulle gjerne sett at flere ønsker å reise. Selv om reiserestriksjonene er lettet på, er det få som reiser ut av landet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Pressesjef i SAS John Eckhoff er også på Gardermoen. Juli er høysesong for flyselskapene, men pågangen er langt fra normalen.

– Da reiserestriksjonene kom, forsvant salgene over natta. Nå åpner verden sakte med sikkert, men det er fortsatt få som reiser, sier Eckhoff.

Forberedt på økende reiser

– Det er fortsatt betydelig færre reisende enn normalt på denne tiden, markeds- og kommunikasjonssjef i Avinor, Cathrine F. Framholt.

Uansett forventer Avinor at flere kommer til å reise etter hvert som flyselskapene trapper opp trafikken.

– Vi er godt forberedt med informasjon til passasjerene om smittevern, i tillegg har vi en rekke tiltak i terminalene, sier Framholt.

Sydenferie

Det har allerede gått fly til Athen, Split, Alicante, Antalya og Mallorca. Senere går det fly til Berlin, Frankrike og Amsterdam.

Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX

Avinor har innført tiltak som avstandsmerking, avsperrede seter og selvbetjente løsninger for å sikre avstand.

Parkering, innsjekk og betaling kan gjøres berøringsfritt, og alle butikker og spisesteder har tiltak for å hindre smitte.

– Vi gjør alt for at reisen skal være trygg, enkel og smittefri, sier Framholt.

Grønt kan bli rødt

Helsemyndighetene i Norge advarer om at situasjonen fort kan endre seg. Land som er grønne, kan fort bli røde og da må du i karantene når du kommer hjem.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad anbefaler ikke alle å reise til utlandet, selv om det ikke frarådes.

– Situasjonen i Europa er fortsatt litt ustabil. Smitten er på vei ned noen steder og vei opp andre steder, sier Nakstad.

Folkehelseinstituttet mener vi må være forberedt på at smitten i Norge kan øke gjennom sommeren. Det samme gjelder andre land.

Selv om grensene åpner, understreker myndigheten at åpningen ikke er en oppfordring til å reise.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger