Gravearbeid førte til DAB-trøbbel

En knapp uke etter at FM-nettet ble slukket i Nordland, opplyste politiet i Salten at fylket var uten DAB-dekning onsdag kveld. Også i andre steder av landet var det DAB-problemer på grunn av kabelbrudd.

DAB-radio

En uke etter at Nordland fylke gikk over til DAB-radio, melder politiet om problemer med den nye teknologien.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fiberkabelbrudd førte til problemer med DAB-nettet i store deler av landet onsdag kveld. Problemene oppsto i 2015-tiden og vart i om lag tre timer.

Om lag fem prosent av befolkningen fordelt omkring i hele landet, bortsett fra Oslo og Akershus, ble rammet. Det tilsvarer om lag 235.000 husstander.

Norkring-direktør Torbjørn Ø. Teigen forteller til NRK at feilen skyldtes flere fiberkabelbrudd.

«Menneskelig svikt»

– Dette skjedde på tross av at vi har tre parallelle tekniske løsninger. Her sviktet alle de tre løsningene etter hverandre, og det var en gravefeil som til slutt tok den siste løsningen, sier Teigen.

Laster Twitter-innhold

På dagtid onsdag sviktet den første fiberkabelen som ligger i Oslo. På grunn av frost kunne ikke denne repareres umiddelbart. De resterende to kablene lå i samme grøft og ble derfor begge offer for en og samme gravemaskin.

Ifølge Norkring skyldtes uhellet «en menneskelig svikt».

– Beklagelig

Norkring-direktøren sier hendelsen er sterkt beklagelig og sier selskapet vil ha en grundig gjennomgang for å prøve å hindre at lignende situasjoner oppstår igjen.

– Alt i alt er DAB-nettet mer robust enn FM-nettet, men vi vil nå se på hele arkitekturen og muligheten for å få lagt inn en fjerde teknisk løsning, sier Teigen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger